Brasilien, DRK och Indonesien bildar regnskogsallians


Med kanoten på Tupana River. Foto: Stephanie Morcinek/Unsplash

Brasiliens nyvalde president Lula rivstartar med att starta en regnskogsallians tillsammans med Indonesien och demokratiska republiken Kongo (DRK). Tillsammans svarar de tre länderna för hälften världens tropiska regnskogar och under COP27 kommer de att öka trycket på länderna i väst att bidra mer.

Läs samtliga våra artiklar om klimattoppmötet här

Det är The Guardian som skriver att de tre länderna för strategiska diskussioner för att bilda något som kommit att kallas för ett regnskogens OPEC (namnet på den globala oljekartellen alltså). Fler länder som Bolivia, Kambodja och Peru kan komma att ansluta till alliansen som kommer att ställa gemensamma krav på finansiering och handel med koldioxidrätter.

Stora delar av världen drar en suck av lättnad när Lula besegrade Bolsonaro i presidentvalet. Men det är inte lika säkert att de är så pigga på att vara med och finansiera skyddandet av världens regnskogar, åtminstone inte på det sätt som världens utvecklingsländer önskar.

Under sitt första tal som nyvald president lovade Lula att verka nollavverkning av Amazonas regnskogar. Lula kommer också att medverka under COP27, formellt som inbjudan av en grupp guvernörer från Brasiliens regnskogsregioner.

Frågan är nu om Lulas närvaro kan ge ökad tyngd åt kraven på att länderna i väst måste bidra mer. Sverige och EU har hittills meddelat att de kommer att säga nej till en särskild fond för klimatskadestånd, något som bland annat Pakistan föreslagit.

Frågan är nu – kommer EU och Sverige att kunna stå emot trycket från världens kanske just nu populäraste politiker.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.