Fortsatt stopp för pengar till Oxfam


Oxfams logotyp

Som en följd av de senaste anklagelserna om sexuellt utnyttjande har den brittiska regeringen beslutat att i nuläget inte bidra med någon ny finansiering till Oxfam. Samtidigt kommer nya vittnesmål om en ”rutten arbetskultur” på organisationens kontor i Kongo (DRK).

Oxfam har under tre år varit avstängd från att söka medel i Storbritannien efter den stora skandalen på Haiti där medarbetare i organisationen visade sig ha köpt sexuellt tjänster. Enligt tidigare beslut så skulle den ”frysning” av offentlig medel upphöra nu i dagarna. Men den senaste skandalen gör att Oxfam får vänta på sina pengar. I en kommentar säger en talesperson från Foreign Commonwealth and Development Office (FCDO):

”All organisations bidding for UK aid must meet the high standards of safeguarding required to keep the people they work with safe. Given the most recent reports, which call into question Oxfam’s ability to meet those standards, we will not consider any new funding to Oxfam until the issues have been resolved.”

I september rapporterade New Humanitarian om hur ett 50-tal kvinnor under åren 2018-2020 utsattes för en mängd övergrepp från biståndsarbetare. Händelserna ska ha skett i Beni, i Demokrtiska republiken Kongo. Många av kvinnorna bjöds på drinkar, andra överfölls på kontor och på sjukhus och en del i låsta rum av män som lovat dem jobb. Även där pekades Oxfam ut som en av organisationerna.

I januari 2021 visade en brittisk studie att sexuella övergrepp utförda av biståndsarbetare långtifrån upphört. I början av april kom så nya anklagelser mot organisationen som därefter valde att stänga av flera medarbetare. Sedan dess har nya uppgifter framkommit i ärenden och det talas bland annat om en ”rutten arbetskultur” inom Oxfams arbete i Kongo (DRK) där anhöriga till medarbetare anställts på tveksamma grunder och där en chef skrutit om sina besök hos prostituerade. 

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.