Nya anklagelser om sex-övergrepp från biståndsarbetare


Skärmbild, film från New Humanitarian artikel

Ett 50-tal kvinnor anklagar biståndsarbetare för sexuella övergrepp i Kongo i samband med ebola-epidemin. Det framgår av en omfattande granskning som gjorts av New Humantarian och Thomson Reuters Foundation.

I granskningen berättar 51 kvinnor om hur de under åren 2018-2020 utsattes för en mängd övergrepp från biståndsarbetare. Händelserna ska ha skett i Beni, i Demokrtiska republiken Kongo. Många av kvinnorna bjöds på drinkar, andra överfölls på kontor och på sjukhus och en del i låsta rum av män som lovat dem jobb. 

Det gemensamma är att de så gott som alla haft serviceyrken i anslutning till biståndinsatserna, t ex städning och matlagning, eller att de varit anställda på korttidskontrakt.

Övergreppen ska ha begåtts av medarbetare på WHO, Oxfam, UNICEF, World Vision, ALIMA och IOM. Tre organisationer har inlett undersökningar efter rapporten, men så gott som samtliga säger till New Humanitarian att de inte mottagit några rapporter om övergrepp eller trakasserier.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.