Nya anklagelser om sex-övergrepp från biståndsarbetare


Skärmbild, film från New Humanitarian artikel

Ett 50-tal kvinnor anklagar biståndsarbetare för sexuella övergrepp i Kongo i samband med ebola-epidemin. Det framgår av en omfattande granskning som gjorts av New Humantarian och Thomson Reuters Foundation.

I granskningen berättar 51 kvinnor om hur de under åren 2018-2020 utsattes för en mängd övergrepp från biståndsarbetare. Händelserna ska ha skett i Beni, i Demokrtiska republiken Kongo. Många av kvinnorna bjöds på drinkar, andra överfölls på kontor och på sjukhus och en del i låsta rum av män som lovat dem jobb. 

Det gemensamma är att de så gott som alla haft serviceyrken i anslutning till biståndinsatserna, t ex städning och matlagning, eller att de varit anställda på korttidskontrakt.

Övergreppen ska ha begåtts av medarbetare på WHO, Oxfam, UNICEF, World Vision, ALIMA och IOM. Tre organisationer har inlett undersökningar efter rapporten, men så gott som samtliga säger till New Humanitarian att de inte mottagit några rapporter om övergrepp eller trakasserier.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.