Oxfam stänger av medarbetare efter nya sexanklagelser


Oxfams logotyp

Oxfam har på nytt drabbats av en skandal som omfattar sexuellt utnyttjande. Två medarbetare i Demokratiska republiken Kongo (DRK) har stängts av efter anklagelser om sexuellt utnyttjande, meddelar organisationen.

I ett uttalande på långfredagen skriver Oxfam:

“We can confirm we have suspended two members of Oxfam staff in the Democratic Republic of Congo as part of an ongoing external investigation, which we set up last November, into allegations of abuses of power, including bullying and sexual misconduct. The Charity Commission were notified at the start of the investigation and we have kept them informed about its progress.
We are acutely aware of our duty to survivors, including in supporting them to speak out safely. We are working hard to conclude the investigation fairly, safely and effectively.”

De nya anklagelserna kommer mycket olägligt för organisationen som under tre år varit avstängd från att söka medel i Storbritannien efter den stora skandalen på Haiti där medarbetare i organisationen visade sig ha köpt sexuellt tjänster. I januari 2021 visade en brittisk studie att sexuella övergrepp utförda av biståndsarbetare långtifrån upphört.

I september rapporterade New Humanitarian om hur ett 50-tal kvinnor under åren 2018-2020 utsattes för en mängd övergrepp från biståndsarbetare. Händelserna ska ha skett i Beni, i Demokrtiska republiken Kongo. Många av kvinnorna bjöds på drinkar, andra överfölls på kontor och på sjukhus och en del i låsta rum av män som lovat dem jobb. Även där pekades Oxfam ut som en av organisationerna.

Redaktionen 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.