Sverige och Chile – nu blir banden ännu starkare


Gabriel Boric – Chiles nya president. Foto: Marcus Nilsson.

KRÖNIKA. Chiles nyvalde president Gabriel Boric har starka band till Sverige. Flera av hans nära medarbetare har varit i Sverige och själv nämnde presidenten Greta i sitt segertal på valnatten.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs i texten är författarens egna.

Från Greta till Julieta, ”desde Greta a Julieta”. Så började den nyvalde chilenske presidenten Gabriel Boric en del av sitt tal på valnatten den nittonde december inför tusentals människor som samlats på huvudstråket Alameda i centrala Santiago. Greta Thunberg har inspirerat så många här i Chile och var på väg till Santiago inför COP25, som skulle arrangerats i Parque Bicentenario i stadsdelen Cerrillos i västra delen av huvudstaden där ett av de planerade IKEA-varuhusen kommer att öppna.

Den där gången blev det inget klimatmöte i Santiago, utan COP25 flyttade till Madrid. Greta fick ta båten tillbaka över Atlanten, utan att träffa alla chilenska ungdomar som hade hoppats få träffa henne och visa det positiva engagemanget och alla akuta problem och utmaningar som Chile står inför.

Julieta då? Ja, Julieta Martínez är en sjuttonårig aktivist som tagit sig utanför Chile med sitt engagemang och nätverket Tremendas som lyfter fram tjejer och kvinnor. Förmodligen har Greta och Julieta träffats senare under något av miljömötena i Europa.

Fridays For Future startade utanför presidentpalatsen 2019. Foto: Marcus Nilsson

Den nyvalde president Boric har visat sitt intresse för Sverige vid flera tillfällen. Han är intresserad av välfärdsbygget och regionaliseringen. Det var tydligt när han under hösten 2021 deltog i webbinariet om den nyligen släppta boken ”La lección nordica” (den nordiska lektionen) om de nordiska samhällsbyggenas framgångar och utmaningar. 

Gabriel Boric, som med sina 35 år blir den yngsta presidenten någonsin i Chile, var en av ledarna i studentrörelsen som har varit stark och omfattande under de senaste femton åren. Därifrån kommer också flera i hans närmaste krets, och eventuellt ministrar i en kommande regering, som Camila Vallejo (besökte bland annat Malmö och Moriskan i Folkets Park för några år sedan), Giorgio Jackson och kampanjledaren Izkia Siches.

Boric är uppväxt längst ner i chilenska Patagonien, i Punta Arenas, men när han kom till Santiago för att studera juridik hittade han sina kvarter i centrala delarna, i området runt Parque Forestal och Barrio Bellas Artes. Han är omtalad för sin nära, vardagliga och personliga relation till grannar och småföretag i området som när han köpte sina julklappar där.

Chile står inför ett spännande 2022. Att Boric blir president är logiskt efter de sociala protesterna 2019 och folkomröstningen som ledde till arbetet för en ny grundlag. Han har visat att han kan bli en omtyckt ledare som är beredd att lyssna, samtidigt som han har en tydlig vision om ett samhälle som inkluderar betydligt fler än idag. 

Något som talar för en djupare förståelse mellan länderna är att Sveriges statsminister Magdalena Andersson har visat ett tydligt intresse för Chile, som hon besökte 1991, när demokratin kommit tillbaka. Magdalena Andersson skrev uppsats på Handelshögskolan och hade åkt hit för att undersöka situationen för återvändare, människor som valt att flytta tillbaka från Sverige i samband med utvecklingen mot demokrati. 

Kanske minns hon musiken från den tiden? Musik som i högsta grad varit en del av dagens förändring. Då hade bandet Los Prisioneros precis släppt sitt fjärde och sista album med bland annat låten “Tren al sur” (Tåg söderut). 

Den nyvalde presidenten Gabriel Boric har ett starkt musikintresse och Los Prisioneros är en av favoriterna. Och kanske blir det återigen möjligt att ta tåget  genom världens kanske längsta land – Tren al sur – som Los Prisioneros sjunger om.

Marcus Nilsson
Musikskribent i Santiago de Chile och bloggar om musik och Chile här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.