Afghanistan: ”Vi stänger om kvinnor tvingas bort”


Sjuksköterskan Roya med ett barn som får vård för undernäring på SAKs sjukhus i Wardak. Bild: Anders Rosén

Om talibanernas beslut om att förbjuda kvinnor att arbeta inom hjälporganisationerna blir verklighet kommer Svenska Afghanistankommittén (SAK) att stänga ned sitt arbete inom vård och utbildning:
– Vi kommer inte att bedriva någon verksamhet som är diskriminerande, säger Andreas Stefansson som är organisationens generalsekreterare.

Det pågår just nu en febril aktivitet i Afghanistans huvudstad Kabul där FN och enskilda organisationer försöker få klarhet i vad som egentligen gäller med talibanernas senaste påbud om att inga kvinnor ska få arbeta inom hjälporganisationer. Tillsammans försöker nu FN och hjälporganisationerna nå fram till myndigheterna för att förklara de konsekvenser beslutet skulle få. I ett uttalande skriver paraplyorganisationen ACBAR som representerar närmare 200 frivilligorganisationer i Afghanistan bland annat:

”ACBAR:s medlemmar sysselsätter 55 249 afghanska medborgare, varav 28 % är kvinnor. Många av de anställda kvinnorna ger stöd till kvinnor och flickor, och denna verksamhet måste tillhandahållas av kvinnlig personal som arbetar i icke-statliga organisationer.
ACBAR uppmanar skyndsamt ekonomiministeriet att dra tillbaka sitt brev om avstängning och inleda öppna diskussioner för att hitta en konstruktiv och hållbar väg framåt.”

Hittills har Care, Norsk flyktinghjälp, Rädda Barn och IRC beslutat pausa sin verksamhet, medan MSF, ICRC och Afghanistankommittén fortsätter som tidigare.

– Just nu anstränger vi oss det yttersta för att få klarhet för hur beslutet ska tolkas och hur det i så fall kommer att tillämpas. Vi försöker få till en dialog med talibanerna och vi är tydliga med vilka stora, negativa konsekvenser som ett utestängande av kvinnor skulle få. Den hälsovård vi bedriver når ut till över en miljon människor så det handlar verkligen om liv och död, fortsätter Andreas Stefansson.

Med 8 000 lokalanställda och ansvar för sjukvården i två provinser är Svenska Afghanistankommittén en av de viktigaste aktörerna inom civilsamhället.

3 000 kvinnor anställda
Av SAK:s ca 8 000 anställda är ca 3 000 kvinnor, varav 1 000 arbetar inom vården och 1 500 inom utbildningsområdet. De afghanska skolorna har just nu vinterlov, men för hälsovården skulle beslutet, om det även visar sig gälla för sjukvården, direkt få katastrofala konsekvenser:

– Vi gör vårt yttersta om att kvinnor lärare ska kunna återkom när skolor öppnas upp. Av de barn som går de skolor vi driver är två tredjedelar flickor, säger Andreas Stefansson.

När det gäller sjukvården finns det vissa indikationer på att den skulle kunna vara undantagen, eftersom många uppdrag inom vården enbart utförs av kvinnor. Det finns till exempel inga manliga barnmorskor så ett förbud där skulle också gå ut över talibanerna och deras familjer. Det är också oklart om beslutet är sanktionerat från högsta ort. 

– Att få klarhet i vad som gäller är högsta prioritet just nu. Vi är också tydliga med att ett beslut skulle leda till att vi fick dra ned på arbetet, eftersom vi inte skulle kunna driva annan verksamhet med enbart män. Det gäller till exempel olika former av mikroföretagande. Därför är vi tydliga med att vi inte kommer att driva någon form av diskriminerande verksamhet. 

Betyder det att ni helt skulle stänga er skolverksamhet om kvinnliga lärare inte längre får arbeta?

– Ja, det stämmer.

David Isaksson

Läs också

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.