Välkommen in i debatten, Matilda!


Biståndsminister Matilda Ernkrans. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

KRÖNIKA. Allt fler vill debattera bistånd och global utveckling, vilket är oerhört glädjande! För utan en levande debatt riskerar branschen att fyllas av okritiska jasägare – något som inte gynnar biståndsviljan. Så välkommen Matilda Ernkrans på ditt nya jobb. Vi hoppas få se och läsa mycket av dig de närmaste månaderna, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs i texten är författarens egna.

En bransch som fastnar i sin egen självgodhet och tror på att den gör allt rätt är farlig, eftersom den då upphör att se utanför sin egen bubbla, och nöjer sig med att låta de egna informatörerna mata de redan frälsta med mer av samma – förvisso välsmakande maträtt – men som på intet sätt utmanar fantasin och smaklökarna.

Global Bar Magazine är Sveriges ledande tidning när det gäller samtal och debatt kring bistånd och globala frågor. Under de knappa två år som gått sedan vi startade har vi publicerat hundratals debattartiklar. Och inläggen fortsätter att strömma in, liksom svaren och ifrågasättandena.

När Anders Östman ställde sig frågan om Sida förvandlats till en känslokall byråkrati läste hundratals personer artikeln så snart den kommit ut. Sidas svar, och Anders Östmans replik, och de ytterligare inlägg som säkert kommer de närmaste dagarna bådar gott. Biståndets praktiker och beslutsfattare får inte ducka i samtalet. 

Betydligt längre, och kanske för en del mer utmanande, är Karl-Anders Larssons tänkvärda text om biståndets utopiska (?) önskelistor. Men icke desto mindre är den viktig och vi ser fram mot fler inlägg i just den debatten.

Ibland kan gränsen mellan essä och debatt vara hårfin. I Myten om den välvillige diktatorn skrev Nic Cheeseman, statsvetare och professor i demokrati och utvecklingsfrågor vid University of Birmingham, om hur biståndet alltför lätt låtit sig duperas av totalitära ledare och deras tal om välstånd genom diktatur.

Lena Ingelstam på Diakonia gav förtjänstfullt temat en tydligare svensk kontext i Bistånd får inte bli redskap för maktpartier och i Global Podd avsnitt 59 diskuterade Nic Cheeseman frågan med forskaren Jonas Ewald och Sida-chefen Göran Holmqvist. Det kan knappast bli bättre än så.

Men kan debattartiklar verkligen påverka? Ja, faktiskt. När Martin Uggla uppmärksammade läsarna på orimliga förändringar av Forum Civ:s verksamhet i Tvångsmedlemskap underminerar biståndsdebatt ledde det till att Sida fick korrigera avtal och paraplyorganisationen fick skjuta upp sitt beslut. Det lönar sig helt enkelt att protestera.

Debattartiklar kan också peka framåt och lyfta nya perspektiv som kan inspirera och entusiasmera andra, som när Josefine Sundqvist i dagarna bjuder in dataspelsbranschen till samarbete i Gamers förändrar biståndet.

Det återstår nio månader till valet. De som tror att man gör biståndsviljan en tjänst genom att i en slags missriktad lojalitet tysta ned kritik begår – menar jag – ett stort misstag. 

En biståndsbransch som är uppslukad av sina egna Excelkalkyler, redovisningsmatriser och sociala medier-kampanjer kan inte nå ut till de väljare som stödjer partier som vill se drastiska minskningar av biståndet. Tvärtom så är det genom det ständiga prövandet, debatterandet och ifrågasättandet som man lär och utvecklas. 

Nu har Sverige har fått en ny biståndsminister – Matilda Ernkrans. Lotta Sjöström Becker, Generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, uppmanar i en artikel som vi publicerade häromdagen, Försvara det fria ordet och demokratin i Mexiko, den nya biståndsministern att:

”Ge Sveriges ambassad i Mexiko tydliga riktlinjer för att stärka stödet och skyddet för de som försvarar det fria ordet. Sverige ska vara en stark röst till stöd för Mexikos folks rätt till press- och yttrandefrihet.”

Så välkommen Matilda Ernkrans på ditt nya jobb! Vi ser fram emot att få se dig i debatten, kanske om Mexiko och redan någon av de närmaste dagarna?

David Isaksson
Chefredaktör

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.