Debatt: Gamers förändrar biståndet


Kan tech- och gamingbranschen ha innovativa lösningar på globala utmaningar? Foto: Shutterstock.

DEBATT. För att Agenda 2030 ska bli verklighet måste fler få vara en del av lösningen. För biståndsbranschen innebär det att nå ut till nya målgrupper. Därför bjuder Läkarmissionen in tech- och gamingbranschen till att, tillsammans med oss, utveckla nya innovativa, digitala, lösningar på dagens globala utmaningar. Det skriver Josephine Sundqvist, Generalsekreterare för Läkarmissionen, i denna debattartikel.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Tech- och gamingindustrin står idag långt ifrån biståndsbranschens mecka. Detta vill Läkarmissionen ändra på. Vi sitter alla i samma båt och med enbart åtta år kvar på Agenda 2030 är det idag viktigare än någonsin att alla ror åt samma håll. Oavsett var eller vem vi är kan vi vara med och bidra till innovativa och tekniska lösningar.

Vi lever i en värld av big data, ändå saknas det helt avgörande indikatorer på planetens hälsa på mikro- och makronivå. Aldrig tidigare har vi haft så mycket relativt lättillgänglig information samtidigt som vi stundtals inte vet var vi ska leta. Här kan vi ta hjälp av en ny generations gamers som i studier visat sig vara fenomenala problemlösare och lösningsutvecklare av rang.

Läkarmissionen är förmodligen först med att bjuda in gamers, programmare och tech-intresserade till att aktivt bidra med sin kunskap till arbetet med Agenda 2030. Det finns en enorm kunskap som vi idag går miste om.  Gamers och programmerare behövs mer än någonsin för att bemöta både klimat och hälsokrisen.

Därför öppnar vi upp våra dörrar och bjuder in tech- och gamingaktörer till att vara med och skapa nya lösningar på biståndsbranschens globala utmaningar. Vi har mycket att lära oss av techies och gamers, samtidigt som vi har många likheter. Vi förstår vikten av lagspel och internationellt samarbete som sker på olika språk och över kulturgränser. Vi är även medvetna om hur viktigt det är med olika erfarenheter, färdigheter och egenskaper.

Samtidigt måste gamla tankesätt ifrågasättas. Därför vill vi att fler techies och gamers engagerar sig för de Globala målen, Agenda 2030 och kampen för en bättre, mer rättvis värld. Med projektet Level App for the Planet vill vi skapa synergier och innovationer med digitaliseringsfokus. Biståndsbranschen måste bli lite mer kreativ och snabbfotad, redo att använda sig av digitala verktyg för att skapa förändring till det bättre. Detta kräver gränsöverskridande samarbeten och nära dialog mellan både sektorer och målgrupper.

Vi på Läkarmissionen är övertygade om att programmerare i Sverige tillsammans med programmerare i Somalia och Tanzania kan skapa nya spännande program och verktyg för en ny tids bistånd. Gamers är vana vid globalt samspel och kan vara en del i lösningen på en mer effektiv biståndsorganisering, där fler röster får komma till tals.

Vi befinner oss i en avgörande tid för planetens hälsa. Även Sverige drabbas årligen av det förändrade klimatet och framtiden är oviss. Det går ingen obemärkt förbi, men alla kan påverka. Läkarmissionen vill se en digital transformation av svenskt bistånd, och välkomnar nu in techies och gamers till branschen!

Josephine Sundqvist
Generalsekreterare för Läkarmissionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.