Debatt: Anders Östmans replik till Sida


Illustration: Lisa Jansson.

DEBATT. Varför efterfrågar inte media Sidas medarbetares synpunkter och förslag på utvecklingen i världen? Det var den huvudsakliga frågan i Anders Östmans kritik mot Sida, menar han i sitt svar till Torbjörn Petterson.

Vi kan vara överens om önskan att de globala utvecklingsfrågorna fick större utrymme i media, men det utrymmet skapas i en öppen och ofta tuff kritisk debatt. Torbjörn Petterson är uppenbart besvärad av att hans imponerande redovisade CV och chef för kommunikation och HR på Sida ifrågasätts. Mina erfarenheter och motiv misstänkliggörs, istället för att Torbjörn Petterson intresserar sig för problemet jag försökte skapa debatt om och synes även ha missuppfattat vad min artikel handlade om.

Det var inte fråga om vad Sida kommunicerar utan varför media inte efterfrågar Sidas medarbetares kommentarer, synpunkter och förslag på utvecklingen i världen. Det är inte bara jag som upplevt det och jag har fått många instämmande kommentarer, även från medarbetare på Sida. Medarbetarna upplever att självständigt tänkande, genuint intresse och engagemang hålls tillbaka av ledningen.

Man kan naturligtvis kalla mina ”insinuanta frågor” för både svepande och förvånande, men Torbjörn Pettersson får nog finna sig i att generaliserade utsagor mycket väl kan vara riktiga, särskilt i det medialandskap vi har idag. Jag kommer inte att skriva något om Mali, eftersom jag inte följt landet nära på många år, men hoppas kunna förse både Torbjörn Petterson och andra med intressanta reflexioner och intryck från ”fältet”.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Anders Östman
Mångårig biståndsarbetare med ett förflutet som bland annat biståndsråd i Uganda, Mali och Liberia.

Läs Torbjörn Pettersons tidigare inlägg här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.