Spring för livet – och för framtiden!


Löpargruppens grundare Linda Thilén och Taqi Daraie i förgrunden. Foto: Carl von Scheele

– Min önskan är att utställningen ska nå ut till så många beslutsfattare som möjligt och att de ansvariga fick se de här unga människorna i ögonen. Det säger Linda Thilén, initiativtagare till en fotoutställning om en svensk-afghansk löpargrupp i Paris som nu visas i Paris.

Linda Thilén arbetar ideellt för LAMSF – Svensktalande Migranters Vänner i Frankrike – som grundades 2019 och som stöttar en del av de tusentals afghaner som tvingades lämna Sverige för att undgå utvisning till Afghanistan. I maj 2021 startade hon tillsammans med Taqi Daraie löpargruppen Swedish French Afghan Running Club i Paris 19:e arrondissemang. Taqi bodde fem år i en by utanför Sollefteå innan han var tvungen att fly till Frankrike.

– De är unga som flydde till Sverige 2015 och som fortfarande svävar i ovisshet. Deras liv står still. Andra har fått tio års uppehållstillstånd på samma grund som svenska migrationsverket ansåg otillräcklig. De lär sig nu ännu ett nytt språk och att navigera i en ny kultur. De börjar om från noll, säger Linda Thilén.

Utställningen består av bilder tagna av den svenske fotografen Carl von Scheele som också bor i Paris och målet är att visa på gemenskapen med hjälp av fina bilder när löpargruppen tränar, inklusive porträttfoton.

– Löpargruppen tog sin början när jag och Taqi Daraie började springa. Vi bjöd in våra vänner och målet var att få svenskar, afghaner och fransmän att springa tillsammans. Vi springer i 19:e arrondissemanget. Detta mångkulturella arrondissemang är en fin symbol för Frankrike som välkomstland och integration. Vi springer i 50 minuter och alla springer i sin egen rytm. Namnet är en pik mot den svenska flyktingpolitiken, fortsätter Linda Thilén.

Hur kom det sig att ni började arbeta med afghanska flyktingar?
– Svensktalande migranters vänner i Frankrike startades av ett gäng svenskar i Frankrike. Jag har varit involverad med LAMSF sedan 2020. Hundratals svensktalande afghaner hade kommit till Paris året innan och sökt upp Svenska kyrkan. LAMSF samarbetar med Eva Hållsten som blev uppmärksammad i DN:s artikel Ali och tusentals andra flyr Sverige – Eva köpte hans biljett.

– Vi är ett tiotal personer, mest kvinnor, som hjälper utsatta afghaner. De flesta av dem hade bott mer än fem år i Sverige. Den överväldigande majoriteten var väldigt integrerad i det svenska samhället. De hade tillsvidareanställningar och egna lägenheter. Många som kom hit hamnade först under Paris broar. Vi har volontärer som undervisar flyktingarna i franska.

Vilka insikter har du fått via dina samtal med flyktingarna?
– Man tror inte sina öron ibland. Vi har en förenklad bild av hur det är att fly. Varför gör vi det så svårt för människor som bara vill leva i frihet? Så mycket resurser går åt till att sätta käppar i hjulet för människor och det känns kontraproduktivt, säger Linda Thilén.

Enligt Dublinförordningen får man inte ansöka asyl i mer än ett EU-land och i samband med asylansökan ska man lämna fingeravtryck.

– Många av afghanerna var ensamkommande till Sverige när de fick ett definitivt avslag på sin asylansökan och skulle flygas från Sverige tillbaka till Afghanistan, så de åkte till Frankrike. Det finns ingen statistik, men vi bedömer att i Frankrike hittas inte 70-80 procent av de asylsökande flyktingarna som har flytt vidare från Sverige i systemet, fortsätter Linda Thilén.

Det kallas att bli “normal” och de tillåts söka asyl. I bästa fall tar det ett halvår innan de får asyl, men det kan också ta flera år. De vars fingeravtryck hittas i systemet får etiketten “Dublin”. Dessa ska egentligen skickas tillbaka till Sverige för att utvisas. Men i praktiken innebär det att de går under jorden i arton månader, för då har EU bestämt att de får möjlighet att ansöka om asyl igen.

– Om de har tur får de klassificeringen ”normal” efter sex månader. Om de har otur får de vänta. Systemet känns helt godtyckligt, det är som ett lotteri, säger Linda Thilén.

– Hazarer, vilka utgör majoriteten av den grupp som vi hjälper, betraktas som en hotad minoritet i Frankrike. Detta var fallet även innan talibanerna tog makten. Sverige har försatt de här människorna i en fruktansvärd situation. Sveriges hantering av de afghanska flyktingarna var vidrig. Många hamnar i tältläger i Frankrike mitt i Paris och stannar där i några dagar. Och många är extremt trångbodda. Tio personer som bor i en etta, till exempel, fortsätter Linda Thilén.

Vad vill du att utställningen ska leda till?
– Vi hoppas att de journalister som bjudits in på vernissagen kommer att vilja skriva om oss! LAMSF har varit med i artiklar både i svensk och fransk media, bland annat i en stor artikel i Le Monde som uppmärksammade afghanernas flykt från Sverige till Frankrike. Sveriges Radio och DN är några av de som har berättat om vår verksamhet.

Tomas Nordberg

Utställningen äger rum den 1-28 april i borgmästeriets lokaler i 19:e arrondissemanget i Paris och är öppen för allmänheten.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.