EU: Krigsbrott i Gaza utreds i flera länder


Gaza City efter bombningarna 2023 Foto: Ashraf Amra/UNRWA.

En fransk medborgare anklagas för tortyr och förnedrande behandling av palestinier av tre franska organisationer. I Nederländerna och Belgien pågår juridiska aktioner mot både individer, bolag och samfund för krigsbrott mot palestinska individer eller grupper.

– Vi gör den här anmälan framför allt som ett stöd för alla palestinier som drabbats av krigsbrott. Men vi gör det också för att kräva rättvisa och visa att ingen står ovanför lagen, säger Gilles Devers, en av de advokater som skrivit under anmälan mot en fransk medborgare som deltagit i Israels militära operation i Gaza.  

Bakgrunden till anmälan mot den franska medborgaren är en film som publicerats på sociala medier och som en palestinsk journalist kommit över:

I filmen, som utgör en del av bevisen som lämnats till åklagare i Frankrike, hålls en grupp palestinier med förbundna ögon och händer bakbundna av gula spännband. Mannen i filmen berättar på flytande franska om hur männen torterats och att de kissat på sig.

Foton och filmer kan vara brottsliga

I en väpnad konflikt som den i Gaza kan det vara ett brott att publicera bilder på fångar, skadade, sjuka eller civila. I ett rättsfall i Örebro dömdes en kurdisk soldat (peshmerga) för att ha publicerat bilder på sig själv tillsammans med en död IS-milis och för att ha lagt upp bilder på Facebook. Högsta domstolen ansåg att även döda i väpnade konflikter kan kränkas genom publikationer.

I och med Israels militära operationen i Gaza har världssamfundet kritiserat Israel för dödandet av civila – barn, kvinnor och äldre – den massiva förstörelsen av Gaza och för fördrivningen av civila. Sydafrika anmälde även Israel inför ICJ för att den pågående invasionen och fördrivningen av palestinier i Gaza kan innebära en risk för folkmord. Enligt pressuppgifter förbereder sig även premiärminister Benjamin Netanyahu för att han kan åtalas i den internationella brottmålsdomstolen, ICC.  

Samtidigt med dessa pågår juridiska aktioner runtom i Europa. Nyligen anmälde tre organisationer en individ med både franskt och israeliskt medborgarskap för att i sin roll i Israels armé ha deltagit i tortyr och kränkande handlingar av en fånge. Båda handlingar räknas som brott mot internationell rätt och krigets lagar.

– En fransk medborgare som begår brott utomlands kan dömas i Frankrike. Vi fann exakta uppgifter om mannens identitet. Vi vet var hans familj bor i Frankrike, så vi är säkra på identiteten. Och han är utan tvekan delaktig i brottet, inte bara i att filma tortyren. Den unge palestiniern i filmen befinner sig i en fruktansvärd situation och har utsatts för tortyr, vilket i sig är ett brott mot internationell rätt, fortsätter advokaten Gilles Devers.

Gilles Devers är också medlem av en av de tre organisationerna som står bakom anmälan. Han berättar att det här är första gången sen kriget i Algeriet som en fransk medborgare anklagas för tortyr.

– Tyvärr kan inte åklagaren agera självständigt. Den franska regeringen kan hindra att det här fallet går vidare, vilket tyvärr är det mest troliga, om vi ser till hur franska regeringen har agerat gentemot palestinier. Vi har en dubbelmoral i Frankrike. Hade det som utförs av Israel gjorts av Ryssland, Turkiet eller Syrien så hade regeringen agerat annorlunda, fortsätter Gilles Devers.

Politisk dubbelmoral

Gilles Devers berättar att det nu är upp till åklagaren att undersöka och om han finner att brott begåtts så ska han lämna över bevisen till Israel för att de ska fortsätta utreda fallet. Om Israel vägrar undersöka brott eller lägger ner fallet så bör den tas upp av franska åklagaren som själv kan utreda brott och begära mannen häktad.

Men vägrar åklagaren att göra det så kommer de att gå vidare till en domare som har möjligheten att göra en egen utredning av tortyr.

– Men det vore en förlust för oss om vi för brottsoffrens räkning var tvungna att gå till en oberoende domare. Men vi kommer att göra det behövs.

Detta kan i så fall bli det första fallet som europeiska domstolar kommer att hantera för krigsbrott i Gaza. Men det är inte den första anmälan. I Nederländerna har advokaten Haroon Raza anmält flera fall till åklagare och domstolar, både i Nederländerna och Belgien. Han är med i nätverket 30 March Movement som också skrivit under polisanmälan mot den franska medborgaren för tortyr.

– Fram till nu har vi lämnat in 17 fall av möjliga krigsbrott, inklusive holländska medborgare, israelisk militär på besök i Nederländerna, ABN Amro bank, ett holländskt byggnadsbolag och en kristen organisation, berättar Haroon Raza.

Haroon Raza har sedan 2008 arbetat med mål som berör ockuperade områden i Palestina. Ett fall där ett holländskt bolag anmäldes för att ha varit delaktig i att bygga en mur runt Gaza utredde åklagaren, men fallet ledde inte till åtal. Haroon Raza har också varit med i att lämna in anmälningar till internationella brottmålsdomstolen ICC:

– ICC är för långsamma. De fall de väljer att ta upp också oftast politiskt motiverade. Men i viss mån gäller detta även för domstolar i Nederländerna och Frankrike, konstaterar han.

Flera fall av krigsbrott anmälda

Flera personer och företag har anmälts för folkrättsbrott sedan Israels armé inledde sin attack för att slå ut Hamas i Gaza. Men anmälningarna gäller även brott i Västbanken och Jerusalem.

Yumna el Sayed, en egyptisk journalist för Al Jazeera som rapporterade från Gaza under 72 dagar anser att det är viktigt att krigsbrott prövas i Europa:

– Det är otroligt viktigt. Och ännu viktigare att europeiska länder utreder brott som deras medborgare kan ha begått. Om de inte beivrar dessa brott som de själv har skapat så går vi tillbaka till djungelns lag, säger hon i en intervju där hon berättar om hur livet i Gaza är.

Kriget i Gaza har skördat mer än 35 000 människors liv och orsakat enorm förstörelse av ett av världens mest tättbebodda områden. 1,5 miljon befinner sig på flykt och flera rapporter om hunger orsakad av Israels blockad av Gaza.

Det finns en mängd bilder i omlopp som skulle kunna leda till åtal för att dessa bryter mot Genèvekonventionen om nedsättande behandling av skyddade personer. Till och med Israels högsta militära jurist har varnat soldater för att de kan komma att åtalas.

Petter Bolme

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.