Gaza: 200 dagar av död och förtvivlan


Barn i ett förstört hus i Gaza.
Rafah i Gaza, 17 april, 2024. Foto: Shutterstock.

200 dagar in på Israels attack mot Gaza har över 34 000 civila dödats. Inget har framkommit som stödjer Israels anklagelser mot UNRWA-medarbetare. Samtidigt ökar protesterna i USA där situationen på landets elituniversitet alltmer liknar den under Vietnamkriget.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter krävde på tisdagen den 23 april en oberoende utredning av två massgravar som hittats efter att israeliska styrkor dragit sig tillbaka från sjukhus i Gaza, inklusive en som upptäcktes för några dagar sedan och som israeliska och palestinska myndigheter lämnat olika uppgifter om.

Trots detta har uppgifterna om att civila palestinier hittats bakbundna i massgravar i stort mötts av tystnad från världens ledare. Kontrasten är stor mot de massiva fördömandena av den ryska massakern på civila i Bucha i Ukraina, strax efter att det ryska anfallskriget inleddes. Detta får – återigen – många att peka på den dubbelmoral som präglar synen på de båda konflikterna.

Hittills har 180 UNRWA-anställda dödats i stridigheterna av de totalt över 200 dödade biståndsarbetarna. Mer än 160 UNRWA-lokaler har skadats eller helt förstörts. 

Inga bevis för anklagelser

Den 23 februari presenterade utredaren och Frankrikes tidigare utrikesminister Catherine Colonna sin rapport om UNRWA (som inte berör eventuell medverkan från UNRWA-personal i attacken mot Israel den 7 oktober). Till de som medverkat i att ta fram utredningen hör svenska Raoul Wallenberg-institutet.

Israel har hävdat att ett betydande antal av UNRWA:s anställda är medlemmar i terroristorganisationer. Israel har dock ännu inte lagt fram några bevis för detta, enligt den 54-sidiga rapporten. Catherine Colonna, uppmuntrade det internationella samfundet att arbeta tillsammans med UNRWA så att organisationen kan utföra sitt uppdrag och övervinna de utmaningarna som rapporten lyfter fram.

Israels anklagelser ledde till att en rad stora biståndsgivare, däribland Sverige, stoppade alla utbetalningar till UNRWA. Sedan dess har dock flera länder återupptagit sitt stöd. Efter ”skriftliga garantier” beslutade Sverige att återuppta sina utbetalningar till organisationen den 9 mars.

Storbritannien har dock avvaktat i väntan på rapporten – och i USA har kongressen permanent stoppat stöd sedan Israels anklagelser lades fram. Ett land som går mot strömmen är Slovenien som ökat sitt stöd till UNRWA.

Som en av många humanitära organisationer går Läkare Utan Gränser nu återigen ut och uppmanar världens länder att återuppta stödet:

“Läkare Utan Gränser uppmanar också alla länder som upprätthåller en suspendering av sin finansiering till UNRWA, efter Israels anklagelser, att återuppta den för att möjliggöra leverans av livräddande hjälp till människor i Gaza. UNRWA är en livlina för miljontals palestinier i Gazaremsan, på Västbanken och i regionen i stort. Läkare Utan Gränsers team bevittnar en humanitär kris i Gaza som har nått katastrofala nivåer, och UNRWA har en viktig roll att spela för att förbättra tillgången till humanitär hjälp”, skriver Claire Magone, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Frankrike.

Protester som under Vietnamkriget

Protesterna mot Gaza-kriget på amerikanska universitet påminner alltmer om de mot Vietnamkriget. När ledningen på Columbia University valde att kalla in polis för att avhysa de som protesterade ledde det än större protester som nu spridit sig till universitet runtom i i USA. Även på ledande universitet i Europa har protester och ockupationer nu startat.

Prisutdelning stoppas

Kriget fortsätter också att splittra organisationer som normalt förväntas stå upp för mänskliga rättigheter. Den amerikanska avdelningen av Organisationen PEN har ställt in sin årliga prisceremoni efter att dussintals nominerade författare dragit sig ur i protest mot organisationens ställningstagande. I en rad öppna brev undertecknade av nominerade PEN-medlemmar kritiseras PEN för att ha valt sida mot Palestina och Gaza:

”I samband med Israels pågående krig mot Gaza anser vi att PEN Amerika har svikit organisationens uttalade engagemang för fred och jämlikhet för alla, och för frihet och säkerhet för författare överallt”, står det i ett brev som undertecknats av bland annat Michelle Alexander, Naomi Klein och Zaina Arafat.

Samtidigt är livsmedelssituation i Gaza fortsatt akut. 1,1 miljoner människor står nu på gränsen till svält, varnade återigen FN-organet WFP.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.