Liberia: Blir George Weah omvald?


Liberias huvudstad Monrovia. Foto: David Isaksson.

Kommer den sittande presidenten och tidigare fotbollsstjärnan George Weah att väljas om när Liberia går till val den 10 oktober? Han utmanas av den förre vicepresidenten Joseph Boakai som gått i allians med en tidigare krigsherre.

Liberia förre vice-president har bildat allians med en inflytelserik före detta krigsherre för att skapa en stark opposition mot president George Weah, som står för omval vid presidentvalet den tionde oktober. Upp till 20 preidentkandidater deltar i valet. Om vinnaren inte får över 50 procent av rösterna går de två kandidaterna med flest röster till en andra valomgång. Främsta valfrågor är den försämrade ekonomin, korruption och säkerheten.

Joseph Boakai, 78 år och Liberia förre vicepresident under två mandatperioder (2006-18) förlorade knappt mot George Weah, en före detta världsstjärna i fotboll, i förra presidentvalet för sex år sedan. Joseph Boakai är idag George Weahs huvudmotståndare sedan hans parti Unity Party bildat allians med den före detta krigsherren och numera senatorn Yeremiah Koung som vicepresident-kandidat.  Yeremiah Koung tillhör Prince Johnsons parti Movement for Democracy and Reconstruction (MDR). Johnson var rebelledaren som startade inbördeskriget 1989 och som beordrade dödlig tortyr av dåvarande presidenten Samuel Doe 1990, vilket visades i en ökänd video som delades i hela världen. Idag har partiet stort inflytande i Nimba-länet som är Liberias näst folkrikaste.

Flera rättighetsaktivister och politiker, däribland Yekeh Kolubah som själv är en tidigare barnsoldat, kräver samtidigt att de som begått krisbrott ska ställas inför rätta.

Från FN-håll finns en viss oro för att våldsamheter kan förekomma. Sverige har för sin del gett stöd till de valövervakare som nu är på plats. En annan fråga är det omfattande våldet mot kvinnor i landet.

Kvinna till Kvinna stödjer arbetet för kvinnors rättigheter i Liberia.

Boakais stöd har drivits av anti-Weah känslor mot stigande livsmedelspriser och ökad arbetslöshet, vilket lett till omfattande demonstrationer. Nyligen avslöjade korruptionsskandaler om drogsmuggling och vapenbeslag, har ytterligare ökat Boakais stöd i opinionen. Han uppfattas av politiska bedömare som en ren och ärlig politiker som inte utnyttjat sin position för att berika sig själv. Trots dessa positiva faktorer har Boakai uppförsbacke. Hans ålder, 78 år, med rykten om hälsoproblem, i ett land där medianåldern är 18 år, och hans tidigare svårigheter att samla andra oppositionspartier talar inte tills hans fördel. Weah gynnas av att vara sittande president och hans kampanj drar nytta av statliga institutioner. Det mesta talar dock för att det blir en andra, avgörande omgång där Joseph Boakai sannolikt blir en av kandidaterna.

Hans Eriksson
Västafrikakännare, som bland annat arbetat för EU i Liberia med återuppbyggnad efter inbördeskriget.

Bakgrund

Liberia skapades 1847 av frigivna slavar från USA. Dessa har alltid utgjort en priviligierad överklass som förtryckt ursprungsbefolkningen. Landet har en konstitution som nästan är kopierad av USAs, men med 6-åriga mandatperioder. Den exekutiva makten har alltid dominerat över den lagstiftande och dömande makten. Liberia genomgick ett långt blodigt inbördeskrig mellan 1989 och 2003. Svenska gruvbolaget LAMCO bröt tidigare järnmalm i norra Liberia, men hann precis stänga gruvorna innan inbördeskriget bröt ut.

Inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etappar från 1990–2003, fördrev miljoner människor på flykt, dödade upp till 250 000 människor och påverkade kvinnor kraftigt. Många kvinnor utsattes för sexuellt utnyttjande, övergrepp och tortyr om de vägrade att ge det som rebellerna krävde.

WHO rapporterar att under de 14 åren som konflikten pågick var förekomsten av våldtäkter hög bland kvinnor och flickor. Det uppskattas att mellan 61,4 och 77,4 procent av Liberias kvinnor och flickor våldtogs under kriget.

Kvinnors representation inom politiken är fortfarande låg. 84 procent av platserna inom den lagstiftande församlingen innehas av män medan kvinnor utgör mindre än 11 procent av de 103 platserna. Många kvinnor kämpar för att komma in på arbetsmarknaden eller få lån. De hålls ofta tillbaka av analfabetism och brist på utbildning, vilket gör att de fastnar i extrem fattigdom (källa: Kvinna till Kvinna).

George Weah blev proffs i Europa 1988. Under senare delen av 1990-talet var Weah storstjärna i AC Milan. Den mycket tekniske och vindsnabbe Weah valdes, som förste afrikan, 1995 till Europas bäste fotbollsspelare (Ballon d’Or, Guldbollen).

Sedan inbördeskrigets slut har Sverige varit en viktig biståndsgivare till Liberia. Det svenska biståndet (2022) uppgår till ca 324 miljoner kronor.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.