Israel-kopplad journalist gjorde nytt ”propagandainslag” i Studio Ett


Collage: LIsa Jansson.

Den svensktalande israeliska överstelöjtnanten Jonathan Conricus, idag kopplad till en israelisk tankesmedja, fick oemotsagt hävda att UNRWA är korrupt och styrs av Hamas. Sändningen i P1-programmet Studio Ett producerades av samma journalist som tidigare visat sig ha starka kopplingar till Israel. SR-chefen Robert Brännström tycker dock att inslaget var balanserat.

Den 15 januari avslöjade Global Bar Magazine att en reporter på Sveriges Radios Ekoredaktion delat material som klart tog ställning i konflikten kring Palestina, samtidigt som hen rapporterade i ämnet. Under rubriken ”Palestinier i Gaza vittnar om korruption och förtryck under Hamas styre” sändes den 11 januari ett tio minuter långt reportage i Studio Ett (det gjordes även ett kortare inslag för Ekot) om den för de flesta okända organisationen The Center for Peace Communications och den kampanj kring Gaza som organisationen startat ett år tidigare. Global Bar Magazines granskning visade att organisationen ingick i ett nätverk av organisationer som finansierades av stora lobbyinggrupper i USA.

Den här gången är journalisten inte reporter, utan producent för ett nästan 20 minuter långt inslag som utan kritiska frågor förmedlar Israels bild av vad som hände de sju biståndsarbetare från organisationen World Central Kitchen (WCK) som Israel nyligen dödade i Gaza. I inslaget hävdar Jonathan Conricus bland annat – utan att hans påstående balanseras – att Hamas kontrollerar UNRWA.

Det nu aktuella inslaget sändes i Studio Ett den 4 april under rubriken Kritiken växer efter israelisk attack som dödade sju hjälparbetare i Gaza. Inslaget har väckt starka reaktioner, inte minst bland biståndsarbetare och många menar att det var ett rent propagandainslag för Israels armé. Jonathan Conricus är välkänd i Sverige och ofta citerad i svenska medier, till stor del tack vare att han pratar svenska. Dagen efter inslaget i Studio Ett publicerar DN något som närmast kan liknas vid ett idolporträtt av Jonathan Conricus. Inte heller där ställs kritiska frågor.

Inga andra röster kommer till tals

Efter en inledning där Sveriges radios korrespondenter i London och San Francisco som tillsammans får nio minuter presenteras ”Jonathan Conricus, tidigare talesperson för israeliska armén IDF och numera senior fellow, The Foundation for Defense of Democracies” (FDD).

Därefter får överstelöjtnant Jonathan Conricus oemotsagd, under nio minuter, presentera sin – och Israels bild – av det som skett. Inga biståndsorganisationer kommer till tals, ingen från UNRWA eller andra organisationer får möjlighet att bemöta Jonathan Conricus anklagelser mot UNRWA och hjälporganisationerna i stort.

Ingenstans under sändningen nämns heller att FDD är en välkänd del av den israeliska lobbyingapparaten och att Jonathan Conricus är tidigare överstelöjtnant i den israeliska armén.

Själv är Jonathan Conricus också en uttalad motståndare mot en tvåstatslösning som han menar att USA borde överge. I en aktuell artikel på stiftelsens hemsida skriver han bland annat:

By placing an unnecessary emphasis on Israel’s domestic issues and the elusive dream of Palestinian statehood, Blinken underscored an apparent fissure between the U.S. and its strongest and most capable Middle Eastern ally. But there is still time for the Biden administration to reevaluate its strategy and set its priorities straight: national security and regional stability before the national cause of a hapless Palestinian Authority.

På Twitter/X skriver Jonathan Conricus också klart och tydligt att han anser att UNRWA ska bort:

Under de ca nio minuter som samtalet pågår får Jonathan Conricus oemotsagd hävda att attacken som dödade de sju hjälparbetarna var ”ett misstag”, trots att både WCK och internationella medier visat att organisationens konvoj attackerades vid tre tillfällen. Jonathan Conricus får också oemotsagd hävda att hjälporganisationer kontrolleras av Hamas:

”Det viktiga är ju nu att det här inte orsakar mer problem och att de organisationer som nu sitter och gnider händerna och är nöjda med det som händer, att det är Hamas som började kriget och som använder människor som mänskliga sköldar som inte vill att humanitär hjälp ska ges utan vill kontrollera det själv”, säger han bland annat i inslaget.

”Israel dödar inte hjälparbetare”

Till slut invänder reportern och påpekar att enligt internationella uppgifter har över 200 hjälparbetare dödats. Reportern frågar: ”Hur ska Israel agera för att underlätta för hjälparbetarna?” Svaret blir:

”Varje hjälparbetare som rapporteras ha blivit dödad måste undersökas, men, och det är förstås inte som Israel försöker göra, att döda hjälparbetare, utan det är ett negativt resultat av stridsföring i tätbefolkat område, men många av de som du just nu nämnde var UNRWA-medlemmar, och många av UNRWA-medlemmarna är Hamas-medlemmar, så jag tycker vi måste vara mera försiktiga, mera detaljerade när man använder sig av UNRWA-siffror”. 

Jonathan Conricus fortsätter därefter att hävda att minst 1 200 av UNWRA:s 11 000 anställda är Hamas-medlemmar och han motsätter sig därför att en stor del av de dödade biståndsarbetarna ska räknas in bland de dödade.

Reportern frågar avslutningsvis: Vad kan Israel göra för att se till så att hjälpen kommer fram säkert? Svaret blir:

”Först och främst avsluta undersökningen, förstå vad som gick fel och åtgärda det så snabbt och transparent som möjligt. Och sen bevisa för de lika organisationer att man tar det seriöst och att man vidtagit åtgärder. Det som sen behöver göras är att man tillåta fler hjälporganisationer som inte är korrupta UNWRA, eller andra hjälporganisationer, som inte redan finns där”.  

SR vill inte svara muntligt

I samband med vårt tidigare avslöjande om studio Ett ooch den partiske journalisten ställde vi frågan till Olof Sjölander, Gruppchef för Studio Ett och P1 Morgon, om det var lämpligt att reportern fortsatte att bevaka Israel-Palestinafrågan.

Svaret då var:

–  Sammantaget har vi gjort en bedömning att NN kan fortsätta.

Mats Rundbladh är livechef och ansvarig för sändningen i Studio Ett. Han hänvisar till Robert Brännström som är Redaktionschef på Ekot. Robert Brännström vill inte medverka i en muntlig intervju, utan svarar skriftligt:

Hur ser du på balansen i reportaget?
– Den var god. Frågan belystes under 18 minuter från flera perspektiv där vi fick höra om den växande kritiken mot Israel i Storbritannien och USA och hur retoriken låter i Israel.

Hur kommer det sig att ni inte angav att Jonathan Conricus är knuten till en israeliska lobbyingorganisation?
– Conricus presenterades tydligt i programmet som före detta talesperson för IDF och att han numera är på en tankesmedja, och den är baserad i Washington. Vilka perspektiv han företräder upplever vi därmed är tydligt för våra lyssnare.

Varför valde ni att inte ta in andra röster inslaget?
– Vi bevakar frågan nästintill dagligen och vill ge lyssnarna så många perspektiv vi kan. I just det här inslaget valde vi de här rösterna, men Ekots och Studio Etts lyssnare har under senaste halvåret hört många röster och perspektiv. 

Varför fick Jonathan Conricus oemotsagd i tio minuter ifrågasätta antalet dödade hjälparbetare och uttrycka åsikten att nuvarande organisationer (t ex Läkare utan gränser) som är verksamma på Gaza skulle bytas ut?
– Intervjun med Conricus var åtta minuter lång och Läkare utan gränser nämndes inte i den intervjun. Jag skulle heller inte beskriva det som att han stod oemotsagd eftersom ett antal kritiska eller klargörande frågor ställdes av programledare under inslaget.

Inslaget producerades av en reporter med starka kopplingar till Israel, något vi bland annat skrivit om här. Olof Sjölander så i vår intervju i januari att han inte såg några hinder för reportern att fortsätta rapportera kring Israel-Palestina. Vad anser Ekot mot bakgrund av gårdagens sändning som producerades av reportern. Får reportern fortsätta bevaka Israel-Palestina?

– Ja, vi har fullt förtroende för våra medarbetare.

Inslaget har anmälts till granskningsnämnden. Vad är dina kommentarer till detta?
– Vi anmäls ofta och det är bra att våra publiceringar granskas.

Efter att ytterligare uppgifter kommit fram gör vi en ny intervju med Robert Brännström som du kan läsa här.

David Isaksson

Fotnot: Det anmälda inslaget har ärendenummer 24/01676.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.