Gaza: En femte MSF-medarbetare bekräftad dödad av Israel


Reem arbetade bland annat med att göra 3D-utskrivna masker till barn med brännskador i ansiktet på Läkare Utan Gränsers brännskade- och traumaklinik i Gaza. Foto: Tetiana Gaviuk/MSF.

Läkare Utan Gränser (MSF) rapporterar att deras medarbetare Reem Abu Lebdeh dödats i Gaza. Reem Abu Lebdeh var också styrelseledamot i MSF Storbritannien. Därmed har fem medarbetare från organisationen dödats av Israel i Gaza.

MSF skriver i ett pressmeddelande att de exakta omständigheterna och datumet för Reem Abu Lebdehs död fortfarande är oklara, men organisationen tror att hon dödades tillsammans med medlemmar av sin familj i sitt hem i Khan Younis i södra Gaza redan i december 2023. Några av hennes familjemedlemmar saknas fortfarande, skriver MSF och fortsätter:

När den israeliska militären gick in i Khan Younis för över två månader sedan, vet vi att Reem Abu Lebdeh hade tagit skydd tillsammans med sina föräldrar och syskon. Tyvärr förlorades kontakten med henne kort därefter och alla försök att återfå den misslyckades på grund av att telekommunikationsnäten stängdes av, skriver MSF.

Nyheterna om Reems och hennes familjemedlemmars död dök dock gradvis upp under de följande veckorna. Än idag är området runt huset, som bombades hårt av israeliska styrkor, för farligt för att närma sig.

Reem Abu Lebdeh arbetade som fysioterapeut för Läkare Utan Gränser i Gaza från 2018 till 2022 och utsågs förra året till associerad förvaltare i Läkare Utan Gränsers styrelse i Storbritannien.

På sitt linkedIn-konto skrev hon för en tid före att hon dödades:

Som invånare i södra Gazaremsan bevittnar jag de allvarliga humanitära utmaningar som mitt samhälle står inför dagligen. Min avsikt är att arbeta som volontär just här i söder, eftersom det för närvarande inte är säkert att ta sig norrut eller till Gaza City på grund av militär aktivitet. Trots dessa utmaningar är jag fast besluten att bidra positivt på alla sätt jag kan lokalt.

Reem Abu Lebdeh är den femte kollegan från Läkare Utan Gränser som dödats i Gaza sedan krigets början och flera medlemmar av vår personal saknas fortfarande. Totalt har närmare 200 biståndsarbetare dödats av Israel i Gaza.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.