Eko-reporter gjorde propagandainslag för israelisk lobbygrupp


En Eko-reporter delade material från en israelisk lobbyorganisation. Därefter gjorde hen ett längre reportage om organisationen. Ingenstans nämndes att personer i dess ledning tycker att det är rätt att bomba sjukhus i Gaza.
– Det visste jag inte, kan du skicka länkar? Säger Ekots biträdande utrikeschef Maria Sjöqvist till Global Bar Magazine när vi ställer frågor om inslaget.

Global Bar Magazine/Global Podd har sedan kriget i Gaza bröt ut skildrat konflikten, de många dödade biståndsarbetarna och det som många menar är en dubbelmoral från västs sida där Rysslands krigföring i Ukraina fördöms, medan stora delar av världen blundar för Israels agerande i Gaza. I Global Podd 134 riktade Expressens journalist Magda Gad hård kritik mot de svenska medierna för deras brist på professionalism:

– Sverige är ett av de länder som gör absolut sämst mediabevakning av kriget i Gaza, sa Magda Gad bland annat, samtidigt som hon lyfte fram israelisk media som ett föredöme.

Men hur enkelt är det egentligen att rapportera om kriget utan att bli anklagad för att vara partisk? I Sveriges Radios podd Radiokorrespondenterna Mellanöstern berättar korrespondenterna Mathias Sommarström och Cecilia Uddén om hur viktigt det är med källor och att ständigt utsättas för kritik.

Inte minst med tanke på detta var det många som reagerade när de lyssnade på Studio Ett den 11 januari, samma dag som den stora rättegången mot Israel i ICJ inleddes i Haag.

10 minuters gratisreklam för gammal kampanj

Under rubriken ”Palestinier i Gaza vittnar om korruption och förtryck under Hamas styre” sändes ett tio minuter långt reportage i Studio Ett (det gjordes även ett kortare inslag för Ekot) om den för de flesta okända organisationen The Center for Peace Communications.

Fokus för reportaget var den ett år gamla kampanjen Whispered in Gaza och som i januari 2023 började publiceras i Times of Israel som ett samarbete mellan organisationen The Center for Peace Communications och tidningen.

I kampanjen kommer Hamas-kritiska Gazabor till tals under skydd av anonymitet. De sista minuterna av inslaget handlar om att personer inte borde gå och demonstrera i protest mot kriget i Gaza, eftersom de då stödjer Hamas. Inslaget innehåller inte en enda kritisk fråga. Inga oberoende röster får bemöta de påståenden som framförs om demonstrationer som genomförs runt om i välden och ingenstans i inslaget nämns att The Center for Peace Communications har starka kopplingar till välkända israeliska lobbygrupper.

Så vad är då egentligen The Center for Peace Communications? I reportaget och på Sveriges Radios hemsida beskrivs organisationen som ”icke-vinstdrivande” och som vill skapa fred och dialog i Mellanöstern. På dess hemsida står det bland annat (i översättning):

Center for Peace Communications arbetar genom media, skolor och centra för andligt och moraliskt ledarskap i Mellanöstern och Nordafrika för att rulla tillbaka splittrande ideologier och främja ett tankesätt som präglas av inkludering och engagemang.

The Center for Peace communications (CPC) leds av Joseph Braude och har en styrelse bestående av fyra personer: Dennis Ross, Georgette Bennett, Heath Grant och Jonathan Schanzer. Till de anställda hör bland annat den tunisiske musikern Noamane Chaar som 2020 spelade in en duett med en israelisk sångare, något som ledde till hård kritik i hemlandet. Produktionen av sången finansierades i sin tur av ett projekt inom CPC.

”Rätt att bomba sjukhus i Gaza”

Organisationens chef och grundare Joseph Braude är kopplad till Washington Institute for Near East Studies (WINEP), en proisraelisk tankesmedja i Washington som i sin tur finansieras av den stora israeliska lobbyinggruppen AIPAC i USA. Styrelseledamoten Dennis Ross är också kopplad till WINEP.

Ytterligare en av styrelseledamöterna, Jonathan Schanzer, är starkt kopplad till israeliska lobbygrupper. På X (tidigare Twitter) kallar han FN-flyktingorgan UNRWA för en terrororganisation och han skriver att al-Shifa sjukhuset är ett legitimt militärt mål.

Den 7 januari 2024 publicerar Jonathan Schanzer vidare en artikel om FN:s flyktingorgan UNRWA under rubriken The Terrorist Aid Agency.

Allt det här är information som man ganska enkelt får fram genom några googlingar, något som Sveriges Radio dock inte gjort innan publiceringen.

Trots att kampanjen alltså är över ett år gammal väljer Sveriges radio att sända inslaget samma dag som rättsprocessen i ICJ inleds, utan att kriget i Gaza överhuvudtaget ens nämns i inslaget. Det är något som fått flera lyssnare att reagera.

Söker Eko-redaktionen för kommentar

Under hela fredagen söker vi Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz för en kommentar, men inledningsvis får vi enbart skriftliga svar från Ekots biträdande utrikeschef Maria Sjöqvist.

Hur valdes publiceringstillfället?

”När våra reportage ska sändas bestäms av planerande redaktörer, ofta en vecka eller mer i förväg, och avgörs av faktorer som när de är klara och en bra spridning av reportage från olika håll i världen t ex.”

Vilka riktlinjer gäller avseende sociala medie-konton och andra medieaktiviteter för medarbetare på Sveriges Radio som bevakar Israel/Palestina?

”Vi har inga speciella regler för den här konflikten, samma regler gäller som alltid. De kan du ta del av här i Public service-handboken:

Reporter kopplad till Israel

Vilka krav ställs då på den som ska jobba med public service? Den som läser Sveriges Radios handbok hittar bland annat följande under stycke 5:10:

Medarbetare som i offentliga sammanhang har tagit ställning i en fråga får inte delta i bevakningen av den i sitt arbete. Detta gäller även om ställningstagandet skett utanför arbetstid och i privatlivet.

Med offentliga sammanhang menas t ex sociala medier, bloggar, insändare, debattartiklar, intervjuer och demonstrationer. I sådana sammanhang är alltså medarbetare skyldiga att avhålla sig från sådant som kan medföra att deras trovärdighet i tjänsten eller Sveriges Radios opartiskhet kan ifrågasättas. Detta gäller särskilt på det politiska området.

I oktober 2023 stoppades Filip Dikmen från att vara programledare för Musikhjälpen sedan han delat flera videofilmer om Israel och Gaza på bland annat TikTok. Men gäller samma regler för alla? Den Eko-reporter som gjort inslaget har länge varit engagerad i Israel-Palestinafrågan och bland annat publicerat material på vänskapsförbundet Sverige-Israels hemsida.

Enligt uppgift är hen fast anställd på Sveriges Radio, men på Twitter/X och på den egna hemsidan presenterar reportern sig som medarbetare på Sveriges Radio, men också som frilans, fixare och moderator enligt följande:

I’m a freelance journalist and a producer and reporter at Sweden’s national public radio. Contact me if you’re looking to commission a reporter, hire a translator or fixer, or if you need a panel moderator.

Under de månader som gått sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober delar SR-journalisten en mängd bilder och inlägg på Twitter/X, bland annat om journalisten Donald Boström och hans artiklar om israeliska organstölder som hen kallar myt och skröna, trots att uppgifterna enligt Donald Boström bekräftats av israeliska rättsmedicinska experter. En längre akademisk artikel The Body of the enemy, publicerad i The Brown Journal of World Affairs bekräftar även uppgifterna.

Redan den 23 oktober delar SR-reportern ett inlägg på Twitter/X, producerat av den organisation hen sedan gör ett långt reportage om. Är detta bara ett sammanträffande? 

Till slut, klockan 17.45 på fredag kväll den 12 januari ringer Maria Sjöqvist tillbaka och vi kan ställa fler frågor: 

Känner du till att organisationen har tydliga kopplingar till den israeliska propagandaapparaten?
– Nej, det känner jag inte till. Den presenteras som en icke-vinstdrivande akademisk organisation vars mål det är att lyfta fram olika röster.

Men en mycket enkel googling visar att detta är en propagandaorganisation.
– Det visste jag inte, kan du skicka länkar?

Mot bakgrund av det som står i handboken, är reporterns agerande lämpligt?
– Jag kan inte säga något i det specifika fallet, men vi har riktlinjer att följa. Frågor om medarbetare och sociala medier får du ställa till den närmaste chefen, svarar Maria Sjöqvist.

På söndag kväll den 14 januari kommer ett nytt mail från Maria Sjöqvist där hon skriver:

Sidan är kvar sen xxx inte var fast anställd på heltid på SR. Sen xxx blev det har xxx inte haft några sidouppdrag. Innehållet i rutan nedan är alltså gammal info, och kommer uppdateras. 

Global Bar Magazine har också sökt reportern och skickat flera frågor som vi vill ha svar på. Hon hänvisar till sina chefer.

David Isaksson

Lyssna på

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.