Gaza: Varför är det så tyst om de dödade biståndsarbetarna?


Hjälparbetare kämpar för att hålla jämna steg med de växande behoven i takt med att konflikten i Gaza intensifieras. Foto: WFP/Mostafa Ghroz.

KOMMENTAR. 2023 blev ett dystert rekordår när det gäller dödade biståndsarbetare. Och allra flest dödades på Gaza. Faktum är att inget annat land de senaste decennierna dödat så många biståndsarbetare som Israel. Ändå är det tyst från världsopinionen. Vad beror det på?

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs i texten är författarens egna.

En av fyra palestinier i Gaza svälter, och resten står inför krisnivåer av hunger. Mer än 85 procent av Gazas befolkning har drivits från sina hem av israeliska bombardemang och markoffensiver. De flesta bor i FN:s skyddsrum som många gånger är överfulla, i tältläger som har vuxit fram eller på gatorna. De få fungerande sjukhusen är överhopade med skadade och patienter, och sjukdomar har brutit ut, eftersom sanitetssystemen har kollapsat. Allt enligt uppgifter från FN.

Samtidigt attackeras de som ska försöka hjälpa.

Två FN-arbetare dödas om dagen

Fram till den 25 december hade 142 medarbetare på FN-organet UNRWA dödats av de israeliska angreppen i Gaza. Till det kommer de medarbetare från Save the Children, USAID och andra biståndsorgan som dödats.

I genomsnitt har en eller två FN-anställda dödades i Gaza varje dag under kriget. Denna siffra är ”något vi aldrig har sett i FN:s historia”, konstaterade nyligen FN:s generalsekreterare António Guterres. 

Den 7 januari rapporterar organisationen IRC att …Till följd av den ökande israeliska militära aktiviteten runt Al Aqsa-sjukhuset, det enda fungerande sjukhuset i Gazas mellersta område, har Medical Aid for Palestinians (MAP) och International Rescue Committee (IRC):s Emergency Medical Team (EMT) tvingats dra sig tillbaka och upphöra med sin verksamhet.

Israel beskjuter hjälpkonvoj

På morgonen den 29 december meddelade chefen för UNRWA:s fältkontor i Gaza att israeliska styrkor skjutit mot en hjälpkonvoj som var på väg tillbaka från norra Gaza och som hade tagit en väg som anvisats av den israeliska armén. Martin Griffiths, undergeneralsekreteraren för humanitära frågor och samordnaren för katastrofhjälp, fördömde attacken: ”Konvojen var tydligt markerad och dess rörelser samordnades med parterna. Attacker mot humanitära hjälparbetare är olagliga. Konflikten måste upphöra.”

Den 24 december dödades UNDP:s medarbetare Issam Al Mughrabi tillsammans med sin fru och sina barn.

Men det är inte bara FN-medarbetare som dödas. Redan i november dödades USAID:s medarbetare Hani Jnena och hans unga familj. Hans död hölls dock hemlig, enligt uppgifter i Washington Post:

Förutom frustrationen riktad mot Vita huset, uttryckte flera USAID-anställda besvikelse över att mordet på Jnena inte bekräftats av byrån offentligt eller i intern kommunikation med hela personalen. USAID:s chef Samantha Power har varit medveten om hans död åtminstone sedan slutet av november, skriver tidningen.

Allt farligare arbeta med bistånd

Det har blivit allt farligare att vara biståndsarbetare under de senaste decennierna. Men ingenstans i världen är det så farligt som i Gaza. Faktum är att ingen annan konflikt i världen kommer i närheten av Gaza när det gäller antalet dödade. Sri Lanka (2006) med 17 döda kommer som ”tvåa”, långt efter på denna makabra lista.

Att få fram en exakt siffra på exakt hur många biståndsarbetare som så här långt dödats sedan kriget i Gaza började är samtidigt svårt. Men en sak är klar: Totalt har fler biståndsarbetare dödats av Israel i Gaza än totalt sett i hela världen under något år sedan 2013.

I många andra konflikter är det svårt att säkert veta vem som dödade biståndsarbetarna. I fallet Gaza råder det ingen tvekan: De har dödats av den reguljära israeliska försvarsmakten.

Det ”unika” för Gaza är också att det enbart är nationella hjälparbetare som dödats. Alla som hittills dödats av Israel är själva palestinier, att jämföra med länder som Irak och Afghanistan där flera döda var internationella biståndsarbetare, enligt statistik från tjänsten Aid Workers Security.

När biståndsarbetare dödades är det generellt – på samma sätt som med journalister – lokalanställda som råkar värst ut. När det gäller Gaza blir detta än mer tydligt. Är det därför så få verkar bry sig? Räknas inte palestinier som riktiga biståndsarbetare?

Världen splittras

Kriget i Gaza har splittrat världens humanitära organisationer där en (ofta) vit ledning står mot medarbetare från Globala Syd, konstaterade nyligen The New Humanitarian i en artikel vi publicerade här. Många ifrågasätter också var cheferna för FN-organ som UNICEF och WFP har sin lojalitet – är det hos USA:s regering eller hos de egna medarbetarna? Chefen för FN:s livsmedelsprogram (WFP) Cindy McCain valde till exempel nyligen att hylla Israel i stället för att gå på en minneshögtid för de (då) över 100 FN-medarbetare som dödats av Israel i Gaza, något som skapade stor upprördhet inom den egna organisationen.

Men än allvarligare än antalet döda biståndsarbetare är att den dubbelmoral vi ser. Kan någon längre tro på de humanitära principerna när Ryssland attacker mot civila fördöms av ledare som inte säger ett ord när Israel gör samma sak?

Nya hinder för hjälpen

Samtidigt som den humanitära situationen i Gaza blir allt värre (hur detta nu är möjligt kan man förstås fråga sig) så skapar Israel ständigt nya hinder för att hjälpen ska komma fram.

Rader av hundratals lastbilar med bistånd väntar i veckor på att få komma in i Gaza, och ett lager är fullt av varor som avvisats av israeliska inspektörer, allt från utrustning för vattenprovning till medicinska kit för förlossningar, sade två amerikanska senatorer på lördagen efter ett besök vid gränsen, skriver nyhetsbyrån AP den 6 januari. Israels trollarmé gör under tiden sitt yttersta för att misstänkliggöra de som riskerar sina liv för att hjälpa andra.

Frågan är – kan länder i väst med trovärdighet fördöma Rysslands och andra totalitära regimers attacker mot hjälpinsatser om vi samtidigt väljer att blunda för hur de som försöker rädda liv på Gaza drabbas?

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.