Gaza-kriget splittrar humanitära organisationer


Medarbetare vid MSF i Libanon protesterar mot kriget. Foto: MSF Libanon.

Kriget i Gaza har splittrat världens humanitära organisationer där en (ofta) vit ledning står mot medarbetare från Globala Syd. En av de organisationer som får stor intern kritik är International Rescue Committee (IRC). Inom Läkare Utan Gränser (MSF) rasar samtidigt en hård debatt. 

Artikeln publicerades ursprunligen i The New Humanitarian. Läs originaltexten här.

Två månader efter Israels angrepp på Gaza säger personal vid internationella humanitära organisationer att de står inför en aldrig tidigare skådad nivå av intern splittring.

En alltmer högljudd skara biståndsarbetare uppmanar humanitära organisationer att inte längre gömma sig bakom den existerande tonen av avvägd neutralitet och istället uttrycka moralisk upprördhet över Israels förstörelse av civila liv och infrastruktur.

I intervjuer med The New Humanitarian beskrev personal vid tre internationella frivilligorganisationer explosiva möten, petitioner till ledningen, känslor av svek och vad en hjälparbetare beskrev som ”moralisk skada”.

Den spända interna situationen visar på de djupa klyftor som plågar den humanitära världen – gapet mellan hjälparbetare från det globala syd, där de flesta humanitära aktiviteter äger rum, och sektorns oproportionerligt många västerländska beslutsfattare.

– För människor som kommer från Mellanöstern känns [den här krisen annorlunda] eftersom det är första gången som vi mycket tydligt ser västvärldens och de internationella organisationernas dubbelmoral, säger en person som är anställd av International Rescue Committee (IRC) och som inte vill inte bli namngiven av rädsla för repressalier. Andra som talade med The New Humanitarian bad också om att få vara anonyma av rädsla för att deras karriär skulle påverkas negativt.

– Varenda person jag har pratat med inom organisationerna och som själv kommer från Mellanöstern har den här känslan. Det är därför jag tror att den här krisen kommer att få en långsiktig inverkan på oss som yrkesutövare, på oss som bor i Mellanöstern och på vår relation till västvärlden, konstaterar hen.

Svag reaktion på Israels krigsföring

För de sex hjälparbetare som talade med The New Humanitarian är ilskan delvis fokuserad på vad de ser som sina arbetsgivares svaga reaktion på Israels massiva militära angrepp på Gaza, som så här långt har dödat minst 18 000 människor sedan den 7 oktober, enligt hälsoministeriet i Gaza.

– Det finns upprördhet och besvikelse, säger en medlem av INGO Staff Alliance for Palestine, ett nybildat nätverk av biståndsarbetare – anställda av en handfull stora internationella frivilligorganisationer – som uppstått efter de första dagarna av Israels angrepp på Gaza.

– Vi har några kollegor som antingen har sagt upp sig eller lagt fram sin avskedsansökan. Och å andra sidan har vi kollegor som säger: ’Vi kan inte lämna det här utrymmet, vi måste också hävda vår position i det här utrymmet’.”

Här hittar du hela vår rapportering om Palestina

Den personer som uttalar sig är själva anställd vid en stor internationell icke-statlig organisation, men de bad att deras organisation inte skulle namnges på grund av oro för att det skulle äventyra deras anonymitet.

Ett uttalande från nätverket som uppmanar internationella organisationer att kräva eldupphör och uppmana till ett slut på vad man beskriver som Israels ”etniska rensning, militära ockupation, nybyggarkolonialism och apartheid”, har godkänts av personal från mer än 70 organisationer och FN-organ, enligt nätverksmedlemmen.

– Denna kris kommer att ha en långsiktig inverkan på oss som praktiker, på oss som bor i Mellanöstern och på vår relation till västvärlden, fortsätter hen.

Smärtan skär på flera sätt. I ett brev till FN:s säkerhetsråd beskrev Läkare Utan Gränser nyligen belägringen av Gaza som ”kollektiv bestraffning” och ”en krigsförbrytelse”. Internt anser vissa medarbetare att Läkare Utan Gränser har varit för passiva, medan andra är av motsatt åsikt.

Risk för antisemitism

I ett uttalande som publicerades internt på en MSF-gemensam diskussionsplattform och delades med The New Humanitarian uttrycktes oro för att organisationens offentliga ställningstagande skulle kunna underblåsa antisemitism.

”Det budskap om denna konflikt som vi delar med världen är ensidigt, splittrande och provocerande”, står det i uttalandet. ”Det utmålar Israel som den enda förövaren i denna konflikt, oprovocerad och hjärtlös. Detta budskap matas direkt in i den berättelse som har underblåst hatet mot israeler och judar i USA och runt om i världen.”

Förekomsten av både antisemitism och islamofobi har enligt uppgift ökat kraftigt sedan den nuvarande krisen bröt ut. 

Den mest offentliga motreaktionen har skett vid Världslivsmedelsprogrammet WFP, där anställda har krävt att chefen Cindy McCain ska avgå efter att hon deltog i ett säkerhetsforum i mitten av november där ett pris delades ut till ”Israels folk”, något vi bland annat rapporterat om här.

Interna frustrationer har också kokat över till den offentliga sfären vid organ som UNICEF och USA:s biståndsmyndighet USAID.

Lika hetsiga är debatterna inom internationella frivilligorganisationer. Dessa organisationer, av vilka de flesta åberopar konventionella humanitära principer som neutralitet och opartiskhet, har fortfarande större flexibilitet när det gäller att fördöma handlingar och kan därmed inta mer politiskt känsliga ståndpunkter än FN-organ eller vad som är fallet hos de större regeringarnas bistånds- och utvecklingsavdelningar.

Många av de anställda vid internationella organisationer som uttalar sig säger att de är förolämpade av de återhållsamma språkval som deras arbetsgivare har gjort i offentlig kommunikation.

– [Inledningsvis] uppmanade vi inte till vapenvila, och det var då jag inte kunde ta det längre”, säger en medarbetare på IRC och fortsätter:

– Jag började ställa frågor om varför vi inte uppmanar till vapenvila och varför vi använder ett mycket svagt språk.

IRC, som i tidiga meddelanden uppmanade till en tillfällig paus i striderna för att möjliggöra humanitärt bistånd, har nu uppmanat till ett fullständigt eldupphör. Men den anställde sa att de kände att detta bara berodde på att ”den internationella stämningen har förändrats”.

Andra anställda, inklusive de på Läkare Utan Gränser, säger att de är irriterade över sina arbetsgivares insisterande på att beskriva palestinska dödsfall med passiv röst – snarare än att omfamna aktivt språk som pekar ut Israel som förövaren.

– Denna konflikt är mycket splittrande i normala tider – än mindre i denna kris – och det ger upphov till mycket starka debatter i alla samhällen, inklusive inom Läkare Utan Gränser, säger en talesperson för Läkare Utan Gränser.

Att peka ut Israel som förövaren i några av organisationens [senaste] offentliga kommunikationer handlar om att ”ha tillgång till information och förmågan att bekräfta den”

I ett e-postmeddelande skriver en talesperson för IRC att ”Denna kris har varit särskilt tung för kollegor, av vilka många har påverkats direkt och som är djupt engagerade i IRC:s uppdrag. Vi strävar efter att skapa en miljö som uppmuntrar till dialog.”

Båda talespersonerna avböjde att bli identifierade med namn. Läkare Utan Gränsers talesperson hänvisade till en kort handläggningstid för att svara på The New Humanitarians frågor, som först ställdes den 3 december och besvarades en dag senare. IRC:s talesperson säger att svaret endast godkändes som ”ett IRC-uttalande från [en] talesperson”.

Biståndsarbetare som är kritiska mot sina organisationer säger att de också är bestörta över vad de ser som ett misslyckande med att sätta in krisen i sitt sammanhang: De grundläggande orsakerna till dagens belägring kan spåras långt bortom Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Denna attack, som enligt israeliska myndigheter dödade omkring 1 200 människor och mer än 200 togs som gisslan, framställs ofta i offentliga uttalanden som den utlösande faktorn till dagens kris, säger hjälparbetarna.

”Kriget började inte med Gaza”

”Våra organisationer har arbetat i Palestina i flera år. Det började inte med kriget mot Gaza. Våra organisationer vet bättre. Det är lite chockerande att se att vissa organisationer till och med är ovilliga att säga ’ockupationen ska upphöra’, säger en av medlemmarna i nätverket INGO Staff Alliance for Palestine.

En petition som för närvarande cirkulerar inom Läkare Utan Gränser beskriver Israels agerande i Gaza som ”folkmord” och uppmanar organisationen att arbeta för att få ett slut på ”den israeliska ockupationen och apartheid som utövas över palestinierna”.

En anställd på Läkare Utan Gränser berättar för The New Humanitarian att han ”aldrig hade sett denna nivå av polarisering” inom organisationen.

Ändå såg han en potential för att de interna stridigheterna skulle kunna leda till meningsfulla förändringar. Även om han var kritisk till Läkare Utan Gränsers tidiga offentliga svar, så månader den anställde att det en förändring var på gång.

– Jag vill tro att detta är en vattendelare [för Läkare Utan Gränser]”, säger medarbetaren, som är en läkare från Pakistan som arbetar med global hälsopolitik.

Han beskrev en ”kritisk massa” av människor som försöker påverka Läkare Utan Gränsers offentliga hållning så att den blir ”mer representativ för det globala syd”.

– Vi har mycket mer nyanserade debatter om vad det innebär att vara neutral och vad det innebär att vara opartisk, säger han och fortsätter:

 –  Det är olyckligt att det krävdes denna nivå av brutalitet för att öppna dessa debatter, men jag tror att det här är mycket viktiga debatter som kommer att föras i framtiden.

Sarah Murphy Madia

Redigering: Irwin Loy.
Översättning och bearbetning: David Isaksson.

The New Humanitarian ansvarar inte för eventuella fel i översättningen. 

The New Humanitarian puts quality, independent journalism at the service of the millions of people affected by humanitarian crises around the world. Find out more here.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.