Vaknar världen först när Israel dödar vita biståndsarbetare?


KOMMENTAR. Hittills har Israel dödad över 200 biståndsarbetare i Gaza. Men det krävdes att de dödade var vita, från länder som Australien, Kanada och Polen för att Israels premiärminister skulle be om ursäkt. Det skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson efter attacken mot World Central Kitchens hjälpkonvoj.

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs är författarens egna.

Ingen annan stat i världen har de senaste decennierna dödat så många biståndsarbetare som Israel. Detta är ett faktum som ingen kan blunda för. Och antalet döda fortsätter att öka. 

Vi har under flera månader regelbundet rapporterat om de attacker som Israel utfört mot hjälparbetare i Gaza och hur dödsfallen hela tiden ökat och det faktum att antal dödade redan i början av februari närmade sig 200. Ett uppmärksammat fall handlade om sexåriga flickan Hind Rajab som satt fast i en bil som besköts i Gaza. Familjen dödades, flickan dödades och de som kom för att hjälpa henne dödades.

Säkerligen är Hind vid det här laget bortglömd, det har ju trots allt gått flera veckor sedan dess.

Röda Korset, Rädda Barnen, Anera, USAID och förstås UNRWA (med enligt egen uppgift så här långt 176 dödade) hör till de organisationer som sett sina medarbetare dödas. I början av mars kunde vi rapportera hur en femte biståndsarbetare från Läkare Utan Gränser bekräftats dödad.

Den 31 mars rapporterade Läkare utan gränser (MSF) om hur Israel attackerat Al Aqsa-sjukhuset där organisationer ger hjälp. MSF skriver om hur det gick till:

Vid middagstid den 31 mars 2024 träffade en israelisk luftattack gården till Al Aqsa-sjukhuset, där många internflyktingar har fått skydd, precis utanför akutmottagningen. Människor dödades och skadades.

Efter attacken var en del av Läkare Utan Gränsers team tvungna att sluta ge vård. ”När vårt team hörde en kraftig explosion i närheten slutade de genast med vad de höll på med för att söka skydd inne på sjukhuset, tills de fick bekräftat att attacken var över”, säger en av Läkare Utan Gränsers koordinatorer.

Läkare Utan Gränser tillhandahåller medicinsk och kirurgisk sårvård på Al Aqsa-sjukhuset, den enda anläggningen i Mellanöstern med kapacitet att erbjuda traumavård. Vi upprepar vårt krav på en omedelbar och varaktig vapenvila. Civila, vårdinrättningar och medicinsk personal måste skyddas. 

Vad krävs för att Israel ska be om ursäkt?

Men det räcker inte med att palestinier och andra från Mellanöstern dödas för att världen ska reagera. Det krävs döda, vita biståndsarbetare för att Israels premiärminister ska be om ursäkt.

Siste filmen innan de dödades.

På tisdagen den 2 april rapporterade hjälporganisationen World Central Kitchen (WCK) att sju av organisationens medarbetare dödats i en ”riktad attack”, utförd av den israeliska militären. De döda kom från Palestina, Australien, Polen, Storbritannien samt en medborgare från USA och Kanada. Vanliga ”vita” killar och tjejer, varav en beskrevs i australiensisk tv så här:

WCK beskrev hur attacken skedde när personalen levererade mat från den senaste sändningen till Gaza, där hundratusentals palestinier har drivits till randen av svält av Israels offensiv.

Bilder visade kropparna av de dödade på ett sjukhus i den centrala staden Deir el-Balah. Flera av dem bar skyddsutrustning med organisationens logotyp.

Bilder visar också att det inte var en attack, utan tre och att syftet klart och tydligt var att eliminera biståndsarbetarna, menar många bedömare.

Relativt okänd organisation

World Central Kitchen har fram tills nu varit en för de allra flesta okänd organisation. WCK startades efter jordbävningen på Haiti 2010 av spanskamerikanske kocken och krögaren José Andrés. WCK har bland annat samarbetat med den svenska organisationen A Demand for Action kring matleveranser till ukrainska flyktingar i Polen, men också i Libanon.

Nu skulle de göra sitt yttersta för att lindra nöden i Gaza. Ett skepp med 200 ton förnödenheter avseglade Gaza och en provisorisk hamnanläggning byggdes. Insatsen skapade rubriker och gillades av både USA och Israel. 

Organisationens arbetsmetoder har däremot inte fullt ut uppskattats av andra och många organisationer har uttryckt tveksamhet till att föra in livsmedel med fartyg då problemet framför allt är att Israel inte vill släppa igenom den mat som står och väntar på andra sidan gränsen.

Nu meddelar WCK att man omedelbart avbryter sin verksamhet i regionen samtidigt som världens sociala medier fylls av kondoleanser. Det är förstås bra att så många världsledare nu åtminstone vill uppmärksamma det som de skrev i sina statusuppdateringar, för Israel är det land som i särklass dödat flest biståndsarbetare av alla under de senaste decennierna.

Men kommer någon att sätta kraft bakom orden?

Vågar ingen nämna Israel?

Samtidigt väljer många andra organisationer att gå försiktig fram. De pratar om barnen de räddat, barnen som behöver mat, om människor på flykt, men nästan alltid utan att nämna förövaren, det vill säga Israel. När det gäller Internationella Röda Kors-kommittén (ICRC) är absolut neutralitet ett sätt för organisationen att få tillgång till bägge sidor, men varför är rädslan så stor bland andra organisationer?

Aktuella kampanjbilder från Rädda Barnen, Plan Sverige och SOS Barnbyar Sverige.

Faktum är att flera organisationer samlar in pengar till Gaza, utan att Israel ens nämns en enda gång. Ord som ”svält” och ”humanitär katastrof” används i var och varannan mening, men ingen nämner att detta är en framkallad svält, en skapad svält.

Säkerligen är detta ett sätt för organisationerna att försäkra sig om möjligheten att få fortsatt tillträde till Gaza: Den som öppet är kritisk mot Israel kan riskera att helt stängas ute, eller att organisationernas medarbetare dödas ”av misstag”.

Samtidigt måste man fråga sig vem som i längden vinner på denna undfallenhet. Är det verkligen barnen i Gaza?

David Isaksson
Chefredaktör

Fotnot: Den USA-baserade organisationen Anera (som tidigare fått en medarbetare dödad av Israel) meddelade senare den 2 april att man pausar sin verksamhet i Gaza.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.