Läs mer om Israel och Palestina


Smoke rises after Israeli airstrikes on Gaza City, the Gaza Strip, Palestine, Wednesday, May 12, 2021.

Situationen för människor i Gaza förvärras ytterligare när israelisk militär hämnas Hamas attacker. Läs mer om vad vi skrivit om Israel och Palestina.

Upprop: Civila liv måste skyddas

Elva internationella organisationer – däribland Diakonia från Sverige – uppmanar världens ledare och aktörer i Israel och Palestina att respektera internationell humanitär rätt och sätta civilas liv framför allt annat.

Palestina: Väst anklagas för hyckleri

Medan EU kallar Rysslands attacker mot energi och infrastruktur i Ukraina för ”ren terror” är de flesta tysta när Israel gör samma sak i Gaza. Rent hyckleri, menar både svenska och internationella debattörer.

Libanon: Israel attackerade journalister

Journalisten Issam Abdallah som arbetade för Reuters dödades av en israelisk attack när han bevakade situationen vid Libanons södra gräns. Fem andra journalister från bland annat AFP och Al Jazeera skadades. 

EU fryser inget bistånd till Palestina

Ungerns EU-kommissionär agerade på egen hand när han tillkännagav att EU fryser biståndet till Palestina. Kommissionen tillbakavisar uppgifterna och förtydligar att biståndet kommer ses över men inte stoppas.

Gaza i bild

I maj 2023 dödades 33 palestinier i Gaza, varav 12 var civila, till följd av fem dagar av israeliska flygattacker. Fotografen Mohammed Zaanoun dokumenterar vardagen i Gaza bland ruiner och hopp.

Panelsamtal om Palestina

Samtalet med rubriken ”Varför bryr vi oss inte om Palestina?” drog fulla hus – uppenbarligen är Palestina fortfarande en fråga som engagerar. Samtalet kretsade kring alternativa politiska krafter, tvåstatslösningens tröstlöshet och hoppet om framtiden. Här kan du se samtalet i efterhand.

Krönika från Jenin

– Att se på medan kvarteret där mina egna barn växt upp bombades och barnen som bor kvar där flydde för sina liv gör mig stum. Att höra den öronbedövande tystnaden från världens makthavare gör mig ursinnig, det skriver Johanna Wallin som under åtta år arbetat på Frihetsteatern i Jenin.

Så minskas biståndet till Palestina

Mindre pengar till vatten och miljö och stödet till civilsamhället minskar. Det blir sannolikt några av konsekvenserna av regeringens beslut att skära ned det svenska biståndet till Palestina med 40 procent.

Palestina: ”Rivningarna berörde mig starkt”

– Att se hur palestinska familjers hem förstördes berörde mig väldigt starkt. Hemmet ska ju vara den där trygga platsen där man ska komma till ro, återhämta sig och umgås med familjen. Det säger Gudrun Brunegård, Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson, efter en resa till Israel och Palestina.

Masafer Yatta jämnas med marken

Den israeliska regeringen har börjat förberedelserna för att tvångsförflytta över 1000 personer som bor i området Masafer Yatta på södra Västbanken. Området ska istället användas som militär skjutzon.

Israel och Palestina: Finns det en väg framåt?

Ann Linde, tidigare utrikesminister samtalar med Johan Schaar, Associate Senior Fellow vid SIPRI och Staffan Granér, talesperson för organisationen Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF), om framtiden för Israel och Palestina. Här kan du se samtalet i dess helhet.

Fria val är bra – så länge inte fel parti vinner

2021 blev valet i Palestina återigen uppskjutet och skulden lades på premiärminister Abbas och palestinierna. Men vill västvärlden verkligen att det ska bli ett val om det samtidigt skulle innebära att Hamas vann? Är det så att demokrati är bra så länge ”rätt” parti vinner?, undrar Agneta Carleson i denna analys.

Redaktionen

Läs mer (analys av konflikten i tre artiklar)

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.