Upprop: Civila liv måste skyddas


Palestinier evakuerar skadade efter en israelisk luftattack, 13 oktober 2023. Foto:Shutterstock.

Elva internationella organisationer – däribland Diakonia från Sverige – uppmanar världens ledare och aktörer i Israel och Palestina att respektera internationell humanitär rätt och sätta civilas liv framför allt annat.

I ett upprop, undertecknat av elva internationella organisationer, däribland Diakonia från Sverige, uppmanas aktörer i Israel och Palestina att respektera internationell humanitär rätt och skydda civilas liv.

Humanitära organisationer som verkar i Gaza rapporterar om en humanitär kris i en aldrig tidigare skådad skala.  En tvångsförflyttning utan några garantier om säkerhet eller återvändande och utan att tillgodose civilbefolkningens behov riskerar att utgöra tvångsförflyttning, vilket är en allvarlig överträdelse av internationell humanitär rätt och. Israel är bundet av internationell rätt att säkerställa skyddet av alla personer där från skada och se till att de får tillräckligt med försörjning, inklusive genom att godkänna och underlätta biståndsåtgärder.

Nu måste världssamfundet agera för att förhindra att ytterligare människoliv förloras och för att internationell humanitär rätt respekteras, menar organisationerna. De skriver:

Världens ledare måste:

 • Kräva att Israels regering omedelbart upphäver sin order;
 • Kräva att alla parter går med på ett omedelbart upphörande av fientligheterna;
 • Kräva att användningen av explosiva vapen i befolkade områden upphör, utöver
  civila, okränkbara FN-lokaler, skolor och sjukhus där civila har sin
  skydd;
 • Underlätta tillhandahållandet av nödvändigt och livräddande bistånd, inklusive livsmedel, vatten
  och medicinsk utrustning och vård samt tillträde för humanitär personal till Gaza;
 • Omedelbart underlätta medicinsk evakuering av barn och familjer som behöver det i
  antingen Egypten, Västbanken eller Israel;
 • Se till att alla frihetsberövade personer omedelbart och ovillkorligen friges, framför allt
  barn, gravida kvinnor och mödrar med spädbarn och småbarn, sårade och sjuka
  sårade och sjuka som hålls fångna av väpnade grupper i Gaza, och
 • Garantera säker passage för familjer som behöver och vill söka skydd till någon plats där de
  känner sig säkra. Familjerna måste få tillräcklig tillgång till information om olika alternativ och
  tillräckligt med tid för att göra detta på ett säkert sätt. Den israeliska regeringen har en skyldighet enligt internationell humanitär rätt att tillhandahålla säkert skydd och humanitärt bistånd för civila som fördrivits av deras offensiv, och detta bör förberedas noggrant före varje offensiv. Alla som söker skydd utanför Gazaremsan måste omedelbart tillåtas återvända så snart fientligheterna upphör, i linje med deras rätt att repatrieras eller återvända till sina vanliga platser eller hemvist. Detta måste garanteras internationellt.

Läs hela uppropet här.

Undertecknande organisationer är Diakonia – Sverige, Action Against Hunger – Spanien, Handicap International/Humanity & Inclusion, Médecins du Monde- Frankrike, Médecins du Monde- Spanien, Médecins du Monde- Schweiz. Mercy Corps, Norwegian Refugee Council, Oxfam International, Plan International, Save the Children International och War Child UK. 

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.