EU fryser inget bistånd till Palestina


Ungerns kommissionär Oliver Varhelyi (tv) får kritik av EU:s säkerhetspolitiske expert Josep Borrell Fontelles (th) för sitt utspel om biståndet. Foto: Shutterstock.

Ungerns EU-kommissionär agerade på egen hand när han tillkännagav att EU fryser biståndet till Palestina. Kommissionen tillbakavisar uppgifterna och förtydligar att biståndet kommer ses över men inte stoppas.

Uppdaterad med kommentar från svenska organisationer 11/10 kl 14.50.

Den 9 oktober skrev EU:s kommissionär för grannskapsfrågor Oliver Varhelyi på plattformen X (tidigare Twitter) att EU-kommissionen fattat beslut om att frysa biståndet till Palestina.

Den ungerske kommissionärens utspel fick omedelbart kritik från Irland, Luxemburg, Portugal och Spanien så väl som människorättsorganisationer. Nu tillbakavisa EU-kommissionen uppgiftena och säger att Oliver Varhelyi agerat på egen hand. Kommissionen ska se över utvecklingsbiståndet, men inga utbetalningar kommer stoppas och det humanitära biståndet kommer inte omfattas av genomgången.

Oliver Varhelyi är en långvarig kritiker av EU:s bistånd till Palestina och socialdemokraten och EU-parlamentarikern Evin Incir är inte förvånad över Oliver Varhelyis utspel:

– Oliver Varhelyi har gång på gång under mina fyra år i parlamentet visat sig vara en nyttig idiot till extremister i Israel och Palestina genom att försöka frysa stödet till det palestinska folket. Han verkar tro att han själv kan styra vad EU ska göra och inte göra med biståndet men det är inte hans beslut.

EU och FN manar till skydd av civila

Josep Borrell Fontelles, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, skriver på X att ett stopp av utbetalningarna skulle drabba även civila palestinier och skada EU:s intressen i regionen.

Han skriver också i ett uttalande att det är viktigt att skilja på Hamas, det palestinska folket och palestinska myndigheter.

The Palestinian Authority is our partner. We do not deal with Hamas, but yes, we support, we work, and we deal together with the Palestinian Authority. And not all the Palestinian people are terrorists. So, a collective punishment against all Palestinians will be unfair and unproductive. It will be against our interests, and against the interests of the peace.”  

Även FN:s humanitära chef Martin Griffiths är orolig för utvecklingen och uppmanar omvärlden att säkra stöd till civilbefolkningen på Gaza.

Flera länder stoppar bistånd

Sverige meddelade den 10 oktober att allt utvecklingsbistånd till Palestina pausas och att även det humanitära biståndet ska genomlysas. Beslutet har kritiserats av flera svenska organisationer med verksamhet i Palestina.

I ett gemensamt uttalande skriver representater från sju organisationer, We Effect, ACT Svenska kyrkan, IM, ForumCiv, Diakonia, Olof Palmes internationella center och Union to Union, att:

”Precis som Sveriges regering fördömer vi detta fasansfulla våld. Vi beklagar också att den palestinska myndigheten inte fördömt dessa våldshandlingar. Samtidigt framhåller vi att den frysning av biståndet som nu görs är kontraproduktiv för att skapa fred i regionen.”

Tidigare har även Danmark, Österrike och Tyskland meddelat att de kommer se över sitt bistånd.

Redaktionen

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.