Stoppas biståndet till Palestina?


Ambulans förstörd i de israeliska motangreppen. Foto: Anonym

Terrorgruppen Hamas oväntade attack mot Israel har lett till ett våldsamt israeliskt svar. Nu kräver allt fler att det svenska biståndet till Palestina helt stoppas. Vad kommer då att hända på Gaza?

På Gazaremsan bor cirka 2,3 miljoner människor och över hälften av befolkningen beräknas leva i fattigdom. 2005 lämnade Israels militär över kontrollen i Gaza till palestinska myndigheter. Året därpå vann den terrorstämplade organisationen Hamas valet vilket ledde till starka reaktioner från Israel och omvärlden. 2007 införde Israel en rad sanktioner som inkluderade strömavbrott, kraftigt begränsad import och gränsstängningar.

Civilbefolkningen i Gaza har drabbats hårt av Israels sanktioner och många är i behov av humanitärt stöd. Raketattacker från Hamas har besvarats av Israel med urskiljningslösa flyganfall över Gaza. Så sent som i maj i år dödades 33 palestinier, varav 12 var civila, till följd av fem dagar av israeliska flygattacker.

Fram till den 7 september hade det svenska biståndet för 2023 till Palestina uppgått till 225 miljoner kronor, enligt OpenAid. Den största delen går till akut humanitärt stöd och till arbetet för mänskliga rättigheter.

Siffror från OpenAid:

Utifrån OpenAid går det inte att särskilja vad som går till Gaza men redan i januari 2023 kapade Sveriges regering biståndet till Palestina med 40 procent.

I juni 2021 beslutade Sida om 53 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till civila som drabbats av kriget i Gaza och på Västbanken. Pengarna gick bland annat till FN-organet UNRWA samt organisationerna Islamic Relief och Röda Korset. Blir det fler liknande stöd framöver?

Vad händer med återuppbyggnaden?

– Det är för tidigt att säga något vad gäller återuppbyggnaden, men det här förändrar allt. De som tidigare funnits vid konflikterna i Gaza med givarrundor under ledning av Världsbanken, tror jag inte kommer att återuppstå, säger Johan Schaar som tidigare bland annat varit chef för det svenska biståndet till Palestina vid generalkonsulatet i Jerusalem.

Han tror att alla länder nu kommer att behöva ompröva sin politik, inte minst utifrån det faktum att man ignorerat konflikten under så lång tid.

– Det vi ser nu är ett fullständigt nytt läge. Det som sker nu har aldrig tidigare hänt. Det är också en total katastrof för Netanyahu och Israels underrättelsetjänst, fortsätter Johan Schaar.

Frågan är om ytterligare bistånd nu kommer att dras in som hämnd för Hamas attack mot Israel. Biståndsministern lovar att ”nagelfara varje krona”.

Detta är också vad den liberale riksdagsledamoten Joar Forssell kräver:

Svenska organisationer i Gaza

Flera svenska organisationer som Palmecentret, Diakonia och ACT Svenska kyrkan bedriver idag biståndsverksamhet på Gaza. Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, reagerar på det som skrivs:

– Jag är mycket bekymrad över både biståndsministerns och en del andra politikers utspel, som antyder direkt eller indirekt att det svenska biståndet gått/går till Hamas. Det gör att vi kan få politiska utspel om kraftiga neddragningar av det Palestinabistånd som idag går till utsatta människor, många kvinnor och barn, i Gaza och på Västbanken, men också till människorättsförsvarare och civila samhällets olika organisationer, säger Erik Lysén.

ACT Svenska kyrkan stödjer bland annat hälsovårdskliniker som främst riktar sig till kvinnor och barn och dels yrkesutbildning genom Department of Service to Palestinian Refugees (DSPR). Ett annat program som stöds är Dar al-Kalima University vars filial i Gaza ger kurser och utbildningar till konststudenter. Efter kriget 2021 använde universitetet konst som ett sätt att låta barnen bearbeta traumat efter kriget.

– Vi har inte fått några uppgifter om att anställda från partnerorganisationer har omkommit. Vi har varit i kontakt med de flesta, åtminstone någon person från varje organisation. Bombningen har varit intensiv, och många medarbetare tros befinna sig på ställen där det inte finns täckning, för att de tagit skydd, fortsätter Erik Lysén.

Den israeliska människorättsorganisationen B’tselem, som ACT Svenska kyrkan också stöder, skriver:

“Stories are coming out and more and more friends and acquaintances are discovering loved ones who were killed. And we’re only beginning to count the human beings killed in Gaza.”

Anna Wester på Palestinagrupperna som stödjer ungdomsorganisationen Youth Vision Society i Gaza säger att Johan Forssells uttalande om biståndet till Palestina är anmärkningsvärt okunnigt. Hon tycker att biståndet snarare borde öka nu när krisen ytterligare intensifieras.

– Att svenska regeringsföreträdare väljer det här tillfället att misstänkliggöra inte bara alla palestinska civilsamhällesorganisationer utan också svenska aktörer som bedriver utvecklingssamarbete i Palestina är ovärdigt, säger Anna Wester.

Organisationen Diakonia har arbetat i Palestina sedan slutet av 1960-talet. Joakim Wohlfeil är organisationens expert på väpnade konflikter och han säger att det är helt bisarrt att politiker nu pratar om att stoppa bistånd.

– Hamas har länge försökt stoppa våra samarbetspartners arbete i Gaza, några tillhör de mest tydliga lokala Hamas-kritikerna. Vi har partners där personalen har utsatts för mordförsök, trakasserier, misshandel, hot och sönderslagna kontor. Drar regeringen in biståndet kommer det tysta den kritiken som finns i landet, det är otroligt ironiskt och kontraproduktivt.

Han säger att Hamas offensiv kom som en chock bland vanliga människor i Gaza.

– Nu tror jag att den personliga säkerheten och överlevnad den högsta prioriteten, säger Joakim Wohlfeil.

Högt debattläge

Att debattläget samtidigt är högt är knappast förvånande. Sociala medier fylls av meddelanden om att det nu är dags för Israel att en gång för alla jämna Gaza med marken.

En som menar att Sverige trots allt bör fortsätt biståndet till Palestina är Carl Bildt. Den kritiska frågan nu, menar han, är om Hamas kommer att lyckas dra in även Västbanken i kriget. På sin blogg skriver han:

”Successivt kommer de israeliska säkerhetsstyrkorna att återställa kontrollen över de områden där Hamas-styrkorna lyckades tränga fram. Kanske är det redan gjort.

Men avgörande är vad som kommer därefter.

Den israeliska Gaza-politiken och den israeliska avskräckningspolitiken har bägge misslyckats.

Med så gott som total blockad och isolering av enklaven och dess ca två miljoner invånare sedan 2007, efter det att man dragit sig tillbaka militärt från Gaza 2005, har man försökt att hålla problemet Gaza borta.”

”Jämna Gaza med marken”

I media uppmanar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Gaza-borna att ge sig iväg för att inte komma ”i vägen” för bombningar. Frågan är bara vart de ska ta vägen då gränserna till både Israel och Egypten är stängda.

Under tiden fortsätter bombningarna av Gaza. Journalisten Nissma Halaby som bor i Gaza skriver till Global Bar Magazine:

”The situation is very difficult, the bombing is intense and everywhere.”

Mellanösternkännaren Christer Sfeir lyfer fram hur viktigt det är att hålla två saker i huvudet samtidigt.

Frågan är om någon i dagsläget förmår göra det.

David Isaksson
Kajsa Sörman

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.