Ökat svenskt stöd till Gaza


Barnen har drabbats hårt av angreppen mot Gaza. Foto: Islamic Relief Worldwide.

Sida har beslutat om 53 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till civila som drabbats av kriget i Gaza och på Västbanken. Förutom FN-organet UNRWA så får bland annat Islamic Relief och Röda Korset ytterligare stöd, skriver Sida i ett pressmeddelande.

Mer än var femte palestinier lever i dag under fattigdomsgränsen och två miljoner människor, främst i Gaza, bedöms vara i behov av humanitärt stöd. I Global Podd 64 diskuterar vi vad som nu kan tänkas ske och vem det är som sannolikt kommer att få betala återuppbyggnaden i Gaza. Det stöd Sverige nu ger har dock inget med återuppbyggnaden att göra, utan syftar till att lindra den akuta situationen.

Stödet på 53 miljoner (Sida anger inte i sina system hur stor del som går till Gaza specifikt) fördelas på fem olika humanitära organisationer för insatser i Gaza och på Västbanken enligt följande:

  • UNRWA (10 miljoner), FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, riktar insatser mot sjukvård, tillfällig logi, skydd, säkerhet och utbildning, där behoven har ökat kraftigt till följd av striderna.
  • Svenska Röda Korset (5 miljoner), stödet går till den nationella systerföreningen Palestinska Röda Halvmånen som förmedlar akut sjukvård och förnödenheter till drabbade. Deras team arbetar för att nå svårt skadade människor.
  • Islamic Relief (5 miljoner), organisationen ska fördela ett kontantstöd till cirka 30 000 personer (5 300 hushåll) som har störst behov av stöd. Kontantstödet delas ut i form av kuponger för inköp av mat och andra förnödenheter.
  • ICRC, Internationella Rödakorskommittén, (30 miljoner), genomför sjukvårdande insatser och bidrar med mediciner samt sjukvårdsutrustning.
  • NRC, Norska Flyktingrådet (3 miljoner), kommer att fördela kontantstöd till drygt 4 700 internflyktingar för inköp av mat och andra förnödenheter.

Islamic Relief skriver att de pengar organisationen nu får ska gå till kuponger att köpa mat och nödvändig utrustning för, exempelvis köksutrustning. Målsättningen är att nå över 5 300 hushåll med insatsen.  

– Denna finansiering är givetvis mycket välkommen och kommer att göra stor skillnad för de mest sårbara i Gaza just nu, varav många är barn. För att möjliggöra långsiktig hållbar utveckling måste också blockaden av Gaza upphöra. Den låser fast människor i fattigdom och är en central faktor i den humanitära kris som pågick långt innan våldsamheterna eskalerade nu senast, säger Elmi Hussein, ansvarig för humanitära insatser på Islamic Relief Sverige i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Lyssna också på

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.