Vill du förstå mer om det som händer i Palestina?


Muren, alltid muren. Foto: Jakob Rubner/Unsplash

Den senaste dagarnas utveckling i Israel och Palestina har varit oerhört dramatisk med många skadade och döda i både Gaza och Jerusalem. Men hur ska man förstå det som sker? Vi har det senaste året publicerat ett stort antal analyser, reportage och nyhetsartiklar om utvecklingen i regionen. Här tipsar vi om en del av det vi skrivit som hjälper dig att förstå mer om det som händer.

Vem ska betala återuppbyggnaden?

Vad händer nu när kriget i Gaza är över? Hur ska de sönderbombade områdena byggas upp, hur ska man hantera sjukvård, el, vattenförsörjning och vad ska man göra med alla skadade och traumatiserade människor? Och inte minst –  vem ska betala för återuppbyggnaden?
Lyssna på samtalet i Global Podd.

Vittnesmål från bombningarna

“The last 48 hours are the longest I’ve been through in my life. The crazy bombing continues unabated. They destroy our houses, our memories, our dreams.” Lubna Beseisso, living in Gaza, talks about the nights of terror in an excerpt from the upcoming episode of Global Podd. Listen to Lubna Beseisso here.

Norska pensionspengar investeras i ockupationen

Norges största värdefond, Regeringens globala pensionsfond, har omfattande investeringar i företag som är aktiva på de ockuperade palestinska områdena. Det framgår av en ny kampanj från norska fackförbund och organisationen Norsk Folkehjelp.

Varför blir det inget val i Palestina?

Valet är i Palestina är återigen uppskjutet och skulden läggs på premiärminister Abbas och palestinierna. Men vill västvärlden verkligen att det ska bli ett val om det samtidigt skulle innebära att Hamas vann? Är det så att demokrati är bra så länge ”rätt” parti vinner, undrar Agneta Carleson i denna analys.

Skräckupplevelser av nattliga stormningar

Palestinska familjer på Västbanken utsätts ofta för brutala nattliga räder av israelisk militär. Det framgår av en rapport från tre tunga israeliska människorättsorganisationer.  Enligt den israeliska armén är det en nödvändig jakt på terrorister. Men rapportförfattarna menar att det handlar om systematiskt övervåld som kan liknas vid apartheid.
– Världssamfundet måste agera för att skydda civilbefolkningen, anser Joakim Wohlfeil på Diakonia som läst rapporten. 

Vem bryr sig längre om Palestina?

Håller palestinierna på att helt förlora omvärldens stöd? Flera arabländer tecknar nu avtal med Israel som ger tillgång till militär spetskunskap och ekonomiskt utbyte. Samtidigt får kravet om rättvisa för palestinierna allt lägre prioritet för Västvärlden och USA. – Det är en ny spelplan, men den innehåller möjligheter också för Palestina, menar Mellanösternanalytikern Anna Vidén, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet och verksam i USA.

Analys i tre delar på engelska

Tomas Nordberg har i tre längre artiklar skildrat de fredsprocesser och andra initiativ som ägt rum, möjligheten till en tvåstatslösning och varför ingenting tycks kunna bli verklighet.

Debatt: Etnisk rensning pågår

Varför slår världens kristna dövörat till när systrar och bröder i Israel och Palestina drabbas av etnisk rensning? Det frågar sig Kerstin Dahlberg, medlem i Svenska Kyrkan.

Debatt: så blir du en riktig Israel-vän

Det finns bättre sätt att vara Israels vän på, alliera er med människorättsorganisationerna, skriver Magnus Walan, policyrådgivare på Diakonia.

Matresa utmanar våra fördomar

Med Tareq Taylors matresa har stjärnkocken från Malmö sannolikt gjort mer för att vi ska förstå människor i Israel/Palestina än vad de flesta journalister och biståndsorganisationer lyckats åstadkomma under år av rapportering.

Samtliga artiklar hittar du här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.