Global Podd 64. Vem betalar återuppbyggnaden av Gaza?


Smoke rises after Israeli airstrikes on Gaza City, the Gaza Strip, Palestine, Wednesday, May 12, 2021.

När detta publiceras tycks en vapenvila mellan Hamas och Israel vara på väg att träda i kraft. Men vad händer när kriget i Gaza är över? Hur ska de sönderbombade områdena byggas upp, hur ska man hantera sjukvård, el, vattenförsörjning och vad ska man göra med alla skadade och traumatiserade människor? Och inte minst –  vem ska betala för återuppbyggnaden?

2014, efter det förra kriget i Gaza, samlades givarna för att diskutera hur återuppbyggnaden skulle finansieras. Hur blir det denna gång? Blir det de stora givarna som EU och USA som återigen öppnar plånboken – bara för att se Israel på nytt förstöra allt det som biståndet finansierat? Eller har världen tröttnat på att betala för denna tröstlösa konflikt?

Dessutom: Är mediebilden av konflikten på väg att förändras när en ung generation i både USA och Israel/Palestina vägrar acceptera den onda, destruktiva cirkeln av hopplöshet?

I avsnitt 64 av Global Podd pratar vi om Gaza den dagen kriget är slut. Medverkande:

  • Anna Vidén, forskare, tidigare verksam vid University of Pensylvania och idag knuten till Utrikespolitiska institutet.
  • Anna Sundström, Generalsekreterare för Palmecentret.
  • Johan Schaar, tidigare biståndschef vid det svenska generalkonsulatet i Jerusalem och idag verksam vid Sipri.
  • Ylva Bergman, redaktör Global Podd som i flera omgångar bott i Mellanöstern.

Programledare: David Isaksson.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.