Debatt Gaza: Låt inte tolv personers brott äventyra två miljoner liv


Sjukvårdspersonal på ett hälsocenter i Gaza som drivs av UNRWA
Ett hälsocenter i Gaza som drivs av UNRWA. Foto: UNRWA.

DEBATT. Det är glädjande att Sverige beslutat avvakta mer information innan eventuella förändringar av stödet till UNRWA. Vi hoppas att Sveriges regering inte låter dessa allvarliga misstankar överskugga det viktiga arbete som UNRWA:s 13 000 medarbetare gör för två miljoner människor i akut kris, skriver Jennifer Vidmo, Generalsekreterare för ActionAid Sverige.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

I fredags riktade Israel misstanke om att tolv personer från FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA, varit inblandade i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober. Detta fick flera länder att omedelbart pausa eller dra tillbaka sitt stöd till UNRWA – ett stöd som är livsavgörande för de två miljoner människor i Gaza som just nu befinner sig i en fullständig humanitär kris. 

Det är glädjande att Sveriges biståndsminister, Johan Forssell, låtit meddela att Sverige kommer avvakta mer information innan eventuella beslut om förändringar i det svenska stödet till UNRWA. Vi hoppas att Sveriges regering inte låter dessa allvarliga misstankar överskugga det viktiga arbete som UNRWA:s 13 000 medarbetare gör för den palestinska befolkningen – och som de svenska medlen utgör en mycket viktig del av.  

I samma stund som anklagelserna offentliggjordes meddelade UNRWAs generalsekreterare, Philippe Lazzarini, att nio av de tolv anklagade medarbetarna avskedats med omedelbar verkan, en har bekräftats död och identiteten på de två återstående håller på att fastställas. En intern utredning har startat, vilket givetvis är både rimligt och att förvänta. 

UNRWA är den största humanitära organisationen i regionen och spelar en viktig roll när det gäller att tillhandahålla livsviktigt bistånd. Att länder som USA, Kanada och Australien nu drar in finansieringen sätter miljontals oskyldiga människors liv på spel då denna roll inte kan axlas av någon annan organisation på plats. För de cirka två miljoner civila i Gaza, varav över hälften är barn, är UNRWAs hjälp avgörande för att över huvud taget kunna överleva.

Just nu söker omkring en miljon palestinier skydd i eller omkring något av UNRWAs 154 härbärgen i Gaza. Organisationen har tillsammans med andra hjälporganisationer tillhandahållit livräddande förnödenheter som mat, vaccinationer och färskvatten trots mycket svåra omständigheter. UNRWAs personal riskerar sina liv varje dag för att underlätta distributionen av bistånd i regionen. Att skära ner detta stöd skulle innebära att nödvändig humanitär hjälp i Gaza inte skulle nå fram samt att många lokalanställda förlorar sin enda inkomstkälla. Nedskärningar av UNRWA leder också till omfattande konsekvenser för palestinier på flykt i Syrien, Jordanien och Libanon, där humanitärt bistånd är avgörande. 

Visa att Sverige är att räkna med
Norge, Spanien och Irland är några av de nationer som tydligt deklarerat att stödet till FN-organet otvetydigt kommer att bibehållas i en tid då den palestinska befolkningen behöver det som mest. Sverige, som i december 2023 meddelade att 400 miljoner ska tilldelas UNRWA under 2024, har möjlighet att göra samma sak och med samma tydlighet stå upp för Gazas invånare och den internationella rättens principer.

I december anmälde Sydafrika Israel till FN:s internationella domstol (ICJ) för utredning om pågående folkmord i Gaza. I fredags, bara timmar innan Israels anklagelse mot de 12 UNRWA-anställda, kom domstolens utlåtande som ålägger Israel att vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra fortsatt dödande av civila i Gaza. Domstolens utlåtande sänder en tydlig signal om att våldet mot civila i Gaza gått för långt och måste upphöra för att en irreparabel skada på palestiniernas rättigheter ska kunna förhindras. 

Detta innebär att andra länder, som Sverige, behöver sätta press på de stridande partnerna och verka för ett permanent eld-upphör samtidigt som humanitär hjälp når civila i Gaza. För att det ska kunna ske är samarbeten med internationella partners, i synnerhet UNRWA, som är den största humanitära aktören i Gaza, helt avgörande. Med vetskap om detta och det enorma behovet av humanitär hjälp i Gaza hoppas vi att den svenska regeringen och biståndsminister Johan Forssell nu kraftfullt visar att Sverige är att räkna med. Bibehåll det planerade biståndet till UNRWA och bidra till att Gazas invånare får det livsviktiga stöd de behöver. 

Jennifer Vidmo
Generalsekreterare, ActionAid Sverige

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.