Matresa utmanar våra fördomar


Med Tareq Taylors matresa har stjärnkocken från Malmö sannolikt gjort mer för att vi ska förstå människor i Israel/Palestina än vad de flesta journalister och biståndsorganisationer lyckats åstadkomma under år av rapportering, skriver David Isaksson.

När Mellanöstern, och då särskilt Israel/Palestina, skildras är det nästan alltid med fokus på våld, konflikter och aggression. Det är arga män, gråtande kvinnor och iskalla israeliska soldater som inte drar sig för att döda. I den beskrivningen finns det aldrig utrymme för människor, för vardag, för lek – eller för mat!

När nu den kände tv-kocken Tareq Taylor ger sig ut på en matresa till sin pappas älskade hemstad Jerusalem (med omnejd) händer något. Plötsligt förstår vi hur kulturen hänger samman, vi förs med i en ström av människor som alla är olika, men som förs samman av sin kärlek till maten. Tareq guidar oss mellan grytorna, borden och matstånden. Det blir håliväggen-ställen i Jerusalem caféer i Nablus, trendiga krogar i Tel Aviv och iskall öl från Taybeh-bryggeriet på Västbanken. Det fina fotot förstärker bilden av den kosmopolitiska värld vi alla drömmer om att Israel/Palestina borde vara.

Berättelsen rymmer också pappans livsöde, om hur han kom till Sverige tillfälligt, jobbade på Kockums och sedan blev kvar. Och hur hans båda söner Tareq och hans bror Zafer, just på grund av konflikten, under alla dessa år dragit sig för att resa till Palestina.

Mat bygger broar – och får det att vattnas i munnen! Jag blir sugen på att testa recept, kombinera det som lagas med annat. Och faktum är att Tareq, hans pappa och bror sannolikt gör mer för att få oss att förstå Israel/Palestina-konflikten är vad någon nyhetsreporter eller solidaritetsgrupp lyckats med på mycket länge. Inte minst hjälper seriens sex avsnitt oss att förstå hur nära allt ligger, men att de verkliga avstånden kan vara enorma för de ungdomar på Västbanken som sannolikt aldrig varit vid havet, trots att det geografiskt ligger så nära.

Tareq och den excentriske glasstillverkaren – Ramallahs George Clooney. Foto: SVT.

Inom både biståndsbranschen och utrikesjournalistiken pågår det en diskussion om ”eländesbilden”, om vi är för spektakulära och sensationslystna (för att samla in pengar respektive generera klick). Kanske kan Tareqs matresa inspirera oss till att tänka annorlunda.

Svärtan – och sorgen – kommer i det sista avsnittet som handlar om Nablus. Och när den kommer handlar även den om mat. För när Tareq träffar familjen som får sina olivlundar nedbrända av aggressiva bosättare är det ett angrepp inte bara på dem och deras överlevnad, utan lika mycket på hela den mattradition som präglar regionen – som präglar människorna – oavsett vilken religion de råkar tillhöra.

David Isaksson

Tareq Taylors matresa: Serie i sex delar på SVT.

Här hittar du alla recepten från programserien.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.