Debatt: Så blir du en riktig Israel-vän


Bilal Bawtneh (i mitten) på promenad med vänner, strax därefter dödades han av bosättare. Foto: BTselem

DEBATT. Det är dags för utrikesdebatt i riksdagen. Då brukar det bli en debatt om att Sverige måste förbättra relationerna med Israel. Eller att Sverige måste få en mer balanserad syn på Israel. I praktiken betyder det att bli mer populär hos den israeliska regeringen och att inte kritisera så mycket. Det finns bättre sätt att vara Israels vän på, alliera er med människorättsorganisationerna i stället! Det skriver Magnus Walan, Policyrådgivare på Diakonia.

En vän i en israelisk människorättsorganisation sa häromdagen till mig att de svenska riksdagspartierna inte tycks förstå att 95 procent av representanterna i det israeliska parlamentet Knesset stödjer ockupationen och bosättningarna. De större israeliska partierna vill alla fortsätta med annektering och och fortsatt byggande av bosättningar – från Likud till Labor. 

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

En minoritet säger sig kanske vara emot ockupationen – men de vill ändå inte göra något åt den.

Min vän efterlyste en annan syn på att vara vän med Israel. Det finns massor av israeliska organisationer och människor som faktiskt vill agera för att få slut på ockupationen och övergrepp på palestinier. Kan inte de svenska politikerna sluta göra likhetstecken mellan att vara populär hos den israeliska regeringen och att vara vän med Israel? Kan de inte förbättra relationerna till den delen av Israel som verkar för människors lika värde?

Det kan inte ha undgått de svenska partierna att de som kallas för Israelfientliga i retoriken är de som kritiserar palestinska husrivningar eller rutinmässiga fängslanden av palestinska barn som döms för terrorbrott och torteras när de har kastat sten. Man kallas Israelfientlig för att man säger att alla människor i området ska ha lika rättigheter och ens ha rätten att rösta på den makt som i årtionden har styrt deras liv i detalj.

Dessutom ser vi i israelisk politik nu en situation där regeringspartiet Likud har ingått en valallians med ett öppet rasistiskt parti. Är det verkligen det Israel som Sverige ska förbättra relationerna till? Till en regering som medvetet förstör svenskt humanitärt bistånd? Handlingar som uppenbart står i strid med krigets lagar.

På motsvarande sätt tycker jag inte att man är Palestinavän om man ger stöd till Mahmoud Abbas och PLO för att bli populär. Det palestinska styret har visserligen begränsad makt under ockupationen, men är samtidigt allt mer auktoritär  och använder sig av både godtyckliga arresteringar och tortyr. För att inte tala om Hamas i Gaza.

Nej, för mig är man en större Israelvän om man allierar sig med israeliska människorättsorganisationer som Breaking the Silence, B’Tselem och Physicians for Human Rights. Eller med diplomaterna i Israel Policy Forum med fd ambassadörer och tidigare talmannen i Knesset Avraham Burg, Rabbis for Human Rigths. Dessa fantastiska människor och grupper ska vi vara vän med.

Muhammad Zein a-Din (70) och hans son ’Iz a-Din, misshandlade av bosättare 13/1 2021. Foto: BTselem.

Det är tragiskt att Israels regering i så hög grad har tystat kritik mot ockupationen i Sverige. Det kan inte vara rimligt att vilja bli populär hos eller vän med en regering som i dag backar upp och samverkar med de allt mer våldsamma och militanta israeliska bosättarna – de som nästan varje dag genomför attacker där människor skadas och dödas.

Magnus Walan
Policyrådgivare på Diakonia

Texten har korrigerats 21.15 22/12

Läs BTselems rapporter om bosättarvåldet här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.