Brotten i Tanzania under Magufuli


Det har varit en dålig vecka för John Pombe Magufuli. Världsbanken, USA och sen Sverige har öppet kritiserat situationen i Tanzania. Och den internationella kritiken kommer samtidigt som Tanzania inleder valåret.  Men få tror att oppositionen ska lyckas vinna. Frågan är om de ens kommer att ställa upp. 

Först stoppade Världsbanken ett lån på 4,8 miljarder kronor till utbildningssektorn. En majoritet i bankens styrelse sa nej eftersom flickor diskrimineras av Magufulis politik. Det handlar om en gammal lag som säger att gravida flickor inte kan gå i skolan som Tanzania hade lovat att ta bort. Men Magufuli skärpte istället efterföljandet av lagen.

I fredags kom ett beslut om att tanzanier hindras från att söka vissa sorters visum till USA. Tanzania hamnar då i samma kategori av länder som Libyen, Nordkorea, Venezuela, Syrien, Yemen och Iran. Lite senare samma dag meddelade utrikesminister Michael Pompeo att Dar es Salaams kommissionär Paul Makonda hindras från att resa in i USA på grund av ”sin inblandning i allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter”. Makonda har bedrivit en häxjakt på homosexuella och misstänks vara inblandad i hot och förtryck av oppositionspolitiker.

Today we designated Dar es Salaam Regional Commissioner Paul Christian Makonda as ineligible to enter the U.S. for his involvement in gross violations of #humanrights. We are deeply concerned over deteriorating respect for human rights and rule of law in #Tanzania.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 31, 2020

<script>

Samma dag meddelar den svenska regeringen sitt beslut om att sänka biståndet till Tanzania och att öka fokus på stöd för de som kämpar för marginaliserade och demokratin i landet. Det svenska och de amerikanska besluten har tagits emot av glädje av oppositionella i Tanzania som länge arbetat för att få biståndsgivare att sluta stödja Tanzanias regering.

“The new strategy means that Sweden will strengthen its efforts in prioritised areas such as human rights, democracy and gender equality, and environment and climate.” https://t.co/X9cYrCVjEM

— Zitto MwamiRuyagwa Kabwe (@zittokabwe) February 3, 2020

<script>

2020 är valår i Tanzania. Det mesta pekar mot att presidenten John Pombe Magufuli kommer att vinna i oktober och leda landet i fem år till. Här följer en överblick över kränkningar av de mänskliga rättigheterna och demokratin i Tanzania sen John Pombe Magufuli kom till makten:

25 oktober, samma natt som Magufuli väljs, häktas hundratals ideella från oppositionen och all datautrustning beslagtas.

28 oktober, valet i Zanzibar annulleras. Rösträkningen visade att oppositionen vunnit valet. Men det accepterades inte i Dar es Salaam och nyval utlyste. Oppositionen vägrade ställa upp och regeringspartiet CCM vann valet som hölls i mars 2016.

I mars 2016, utvisas den första diplomaten, en FN-anställd. Sen dess har ett antal diplomater, bland annat en svensk, tvingats lämna Tanzania. EU lovade agera när deras egen ambassadör förklarades icke önskvärd i november 2018 men valde att inte agera.

24 juni, 2016 förbjuds politiska möten i Tanzania. Detta har dock inte hindrat CCM från att hålla massmöten runtom i landet. Däremot avbryts oppositionspartiernas möten av polis och en person sköts till döds när oppositionen protesterade valfusk vid ett extraval.

I juli 2016 inleder regimen sin öppet homofoba politik med att förbjuda utdelning av glidmedel och kondomer till homosexuella. Båda dessa motverkar spridningen av hiv. Regeringen tvingar bort organisationer som arbetade för HBTQ-personers rättigheter i Tanzania. Politiken hårdnar sen månad för månad. Kommissionären Paul Makonda leder häxjakten och manar medborgare att anmäla homosexuella personer till polisen.

Juli 2016 José Mavingi Nimi, en angolansk medborgare bosatt i Frankrike, som häktats valnatten 25 oktober dör. Han hade vägrats lämna Tanzania på grund ett påhittat åtal om att han skulle ha deltagit i oppositionens it-support vid valet 2015. José Nimi saknade resurser för sjukvård.

November 2016, Ben Saanane, Chadema, försvinner. Han är fortfarande försvunnen och befaras vara död.

December 2016, döda kroppar flyter upp på stränder längs kusten norr om floden Ruvu. Misstankar finns om att de döda är personer som tanzanisk polis och militär dödat i Kibiti. Enligt uppgifter har mer än 200 människor i Kibiti dödats eller försvunnit.

Samma månad 2016 häktas Maxense Melo, grundaren av onlineforumet JamiiForums.com första gången och hålls arresterad i sju dagar. Han vägrar uppge källorna till dokument som publicerats i forumet. Sen dess har han varit i rätten 137 gånger för att försvara källors rätt till anonymitet.

I april 2017 förs rapparen Ibrahim Musa, mer känd under sitt artistnamn Roma Mkatoliki, bort tillsammans med två medarbetare. De misshandlas och hittas tre dagar senare bundna på en strand.

September 2017, Advokaten Fatma Karumas kontor utsätts för ett bombattentat. Två veckor senare skjuts hennes klient, oppositionsledaren Tundu Lissu, med 30 skott när han ska stiga ur i sin bil. Han överlevde mirakulöst, fick vård utomlands, men har inte kunnat återvända till landet på grund av hot som riktats mot hans liv.

I november 2017 förs journalisten Azory Gwanda iväg i en bil med fem andra män. Sen dess har ingen sett honom och han befaras vara dödad. Azory undersökte dödsfall och brott mot mänskliga rättigheter i Kibiti för Mwananchi, en av Tanzanias största mediekoncerner.

I oktober 2018 förs affärsmannen och miljardären Mohammed Devji bort utanför ett gym i Dar es Salaam. Han återlämnas några dagar senare på samma plats. Ingen har häktats för kidnappningen.

28 november 2018, Chademas Freeman Mbowe och parlamentsledamoten Esther Matika häktas anklagade för att brutit mot borgen. De hålls häktade i mer än tre månader innan de släpps mot borgen.

I maj, 2019 Mdude Nyagali, aktiv på sociala medier och medlem i Chadema förs bort och hittas flera dagar senare misshandlas svårt. Misstankar riktas mot polis.

I slutet av juli 2019, förs journalisten Erick Kabendera bort från sitt hem av okända män. Fyra dagar senare häktas han formellt under ett antal olika åtalspunkter.

I februari 2020, sitter han fortfarande häktad, misstänkt för pengatvätt, en brottsmisstanke som gör det möjligt enligt tanzanisk lag att hålla en person frihetsberövad så länge polisutredningen pågår.

I november 2019 oppositionen väljer att bojkotta lokalvalen efter det att 90 procent av deras representanter diskvalificerats. Oppositionen är oroliga för att detta också kommer att hända inför valet i oktober 2020.

I december 2019 häktas Tito Magoti och Theodory Giyani, anställda på Legal and Human Rights Center, en organisation som stöds av Sverige. De häktas för ekonomiska brott. Brott som gör att de inte kan släppas fria så länge utredningen pågår. De sitter fortfarande häktade i väntan på att utredningen ska bli klar. En utredning som kan ta flera år.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.