Regeringen pausar biståndet till Palestina


Pressträff om Palestina-biståndet.

Efter helgens attacker från Hamas beslutar regeringen att pausa det svenska utvecklingsbiståndet till Palestina, undantaget humanitära insatser. Samtidigt får Sida i uppdrag att senast den 1 december lämna en översyn av det svenska biståndet till Palestina. Det meddelade regeringen och Sverigedemokraterna vid en presskonferens den 10 oktober.

Artikeln uppdateras.

Regeringen tillsammans med SD meddelade att biståndet till Palestina pausas på obestämd framtid under en pressträff på tisdagskvällen. Detta kommer efter helgens attacker som dödat många. Både israeler och palestinier.

– Vi vill inte arbeta med organisationer som har en samhällssyn kopplad till terrorism som vi inte delar, säger Johan Forsell.

Andra länder har gjort likadant, senast Danmark. Det är dock än så länge oklart om EU också pausat biståndet till Palestina.

Sidas biståndsbudget till Palestina är drygt en miljard kronor för åren 2020-2024. Dessa pengar är uppdelade på både humanitärt- och utvecklingsbistånd, som går till 32 organisationer som jobbar med en mängd olika frågor inom Palestina. Av den miljard kronor består 880 miljoner av dessa av utvecklingsbistånd. Det är exempelvis klimatförändringar, jämställdhet, anti-korruption, fysisk och mental hälsa, och teknologi. Budgeten har sedan beslutet skurits ned och för 2023 165 miljoner kronor, varav 57 miljoner ännu inte betalats ut.

– Det är orimligt att skattepengar går till någonting som kan legitimera terror, säger Jimmy Åkesson under pressträffen.

Sida har vid flera tillfällen sagt sig vara trygga med att inget bistånd går till Hamas, något som regeringen inte heller framförde under presskonferensen. Beslutet ska framför allt ses som en markering mot den palestinska myndigheten som inte har tagit avstånd från Hamas grepp på Israel. Sannolikt innebär detta att de aktörer som i framtiden ska få bistånd från Sverige kommer att avkrävas ett fördömande av Hamas för att kunna få pengar.

Utöver pausen meddelar bistånd- och utrikeshandelsminister Johan Forsell att Sidas biståndsarbete i Palestina ska ses över. Sida har till och med den 1 december på sig att lämna in en rapport till regeringen där biståndsarbetet i Palestina förändras.

– Vi vill inte arbeta med organisationer som har en samhällssyn kopplad till terrorism som vi inte delar, säger Johan Forsell.

Bedjan om behållet bistånd

Redan innan nyheten kom har folk uttryckt åsikter om att ta bort biståndet. Act Svenska kyrkan skriver i ett uttalande under måndagen en förfrågan till världssamfundet och politiska ledare att inte backa från stödet som kämpar för mänskliga rättigheter.

Hur har de Palestinska organisationerna som det svenska utvecklingsstödet går till reagerat på Hamas terrorattack? Läs mer om det här.

Vid pressträffen deltog bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna, Camilla Brodin, Kristdemokraterna och Fredrik Malm, Liberalerna.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.