Palestina: Masafer Yatta jämnas med marken


En riven byggnad.
En av byggnader som jämnats med marken. Foto: Wikimedia commons

Den israeliska regeringen har börjat förberedelserna för att tvångsförflytta över 1000 personer som bor i området Masafer Yatta på södra Västbanken. Området ska istället användas som militär skjutzon.

Det nya året inleds med dåliga nyheter för invånarna i Masafer Yatta på södra Västbanken. Israeliska myndigheter har börjat förbereda tvångsförflyttningen av de över 1000 personer som bor i området som har kämpat för sin rätt att stanna i årtionden.

Beslutet om rivning kom redan i maj 2022 då Högsta domstolen i Israel slog fast att det inte fanns några legala hinder för att jämna byarna med marken då bostäderna saknar bygglov. Israel vill istället använda marken som en militär skjutzon.

Hälften av de boende i området är barn.

Henrik Carlborg är ordförande för Palestinagrupperna och han säger att läget är akut:

– Jag kan inte föreställa mig hur det är att leva under de här förhållandena. Israels förhoppning är att människor helt enkelt inte ska stå ut och till slut lämna området självmant, om man nu kan använda ordet självmant när de här människorna levt under terror sedan 1967.

Han säger att Masafer Yatta inte kan ses som en isolerad händelse utan ett led i en etnisk rensning som pågått i årtionden.

– Har man barn, som jag har, så är det hjärtskärande att tänka på hur de måste vara att leva upp med ständigt hot om att fördrivas. Hur förklarar man som förälder för sina barn varför ens hem gång på gång rivs ned?

Amnesty har inlett en kampanj för att stoppa tvångsförflyttningen.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.