Palestina: Kampen för Masafer Yatta


Masafer YatterFoto: محمود جمال مخامرة - Wikipedia CC BY

I hundratals år har de palestinska familjerna bott i byarna kring Masafer Yatta på södra Västbanken. Nu ska allt rivas – sedan Israel ensidigt klassat området som skjutfält. Men byborna ger inte upp utan fortsätter att kämpa för sin mark.

Masafer Yatta är en samling av ett tjugotal små byar eller samhällen på södra Västbanken. I Osloavtalen betecknades denna mark som område C, vilket innebar att dess slutliga status skulle avgöras i en dialog mellan israeliska och palestinska myndigheter. Efter att ha överlåtit två procent av territoriet till palestinsk kontroll återbesatte Israel dock hela område C under Operation Defensiv Sköld 2002. 

De palestinska byarna kring Masafer Yatta på södra Västbanken hotas av rivningar. Efter årtionden av juridiskt och politiskt motstånd kommer de byar som har varit hemvist för palestinier i århundraden att utplånas. Detta är en följd av ett israeliskt beslut i början av 1980-talet att klassificera marken i södra Hebronbergen som ett militärt skjutfält. Ett formellt beslut om rivning fattades den 29 september – men byborna fortsätter att kämpa för sin mark.

Enligt Basil Adra, frilansjournalist och själv född i Masafer Yatta, har palestinier i århundraden levt i detta område som får- och boskapsskötare och odlare av olivträd. I början av 1980-talet omklassificerade emellertid den dåvarande jordbruksministern Ariel Sharon den mark som varit under israelisk ockupation sedan 1967 till ett militärt övningsområde. Detta innebar att tolv samhällen kom att hamna innanför ett träningsområde för den israeliska militären där man övar med skarp ammunition.

Denna omklassificering har lett till årtionden av protester och rättsliga utmaningar från palestiniernas sida. 

– Efter att de israeliska ockupationsstyrkorna vräkte mer än 700 palestinier 1999 har invånarna funnit det omöjligt att få byggnadstillstånd. Många familjer har tvingats flytta in i grottor precis som deras förfäder tvingades göra, berättar Basil Adra. 

Trots att en israelisk domstol i mars 2000 beslutade att palestinierna måste få återvända till sin mark har jordbrukare och boskapsskötare utsatts för våldsamma trakasserier från israeliska bosättare, rapporterar flera organisationer. Enligt EU:s delegation i Palestina hade det fram till september 2022 registrerats mer än 400 attacker från bosättare.

Nyligen besökte företrädare för EU och flera EU-länder Masafer Yatta. Besöket organiserades gemensamt av den israeliska icke-statliga organisationen B’Tselem, den palestinska icke-statliga organisationen Youth of Sumud och Alliance for Human Rights. 

– I dag kunde jag konstatera att den humanitära situationen i Masafer Yatta har försämrats sedan mitt senaste besök i juli. Jag är mycket oroad över den ökade militära närvaron och de ökade militära operationerna, rivningsorder och militära beslag samt bosättarnas våld, bland annat i byarna Khallet Athaba och A-Tuwani. Jag uppmanar de israeliska myndigheterna att omedelbart upphöra med dessa åtgärder och att skydda de palestinska invånarna från bosättarvåld, i enlighet med sina skyldigheter som ockupationsmakt, sa EU:s representant Sven Kühn von Burgsdorff i samband med besöket.

Domstolsbeslutet från 2000, som alltså innebar ett visst skydd för de palestinska familjerna, förblev i kraft fram till den fjärde maj i år då en domare i Israels högsta domstol, som själv kommer från en olaglig bosättning på Västbanken, beslutade att ge den omtvistade marken till armén och gav armén tillstånd att vräka alla palestinska invånare.

– Israel använder ockupationslagarna för att etniskt rensa området på samma sätt som de använder bristen på byggnadstillstånd för att förstöra palestinska byggnader över hela de ockuperade områdena, trots att de aldrig ger palestinierna de nödvändiga tillstånden när de ansöker, konstaterar Basil Adra.

Basil Adra. Foto från Twitter.

Ett flertal petitioner från palestinier har avvisats av domstolarna och protesterna har mötts av hårda reaktioner från militären. De palestinska invånarna utsätts också för fortsatt våld från bosättare. Den 14:e september attackerade bosättare beväpnade med rör och ett M15-gevär en bonde och bröt hans armar. Bonden arresterades sedan i den ambulans från Röda halvmånen som kom för att behandla honom. Han sitter idag i fängelse under förevändning att han attackerade de beväpnade bosättarna.

Nu närmar rivningen och vräkningen av de palestinska familjerna och Basil Adra är orolig för vad som kommer att hända:

– Det är uppenbart att detta är en apartheidstat och nu måste EU och USA agera. Kontrasten är stor mot det resoluta agerandet i samband med Rysslands ockupation av Ukraina. Men varför bryr sig inte världen mer om palestinierna som har gjort motstånd mot ockupationen i 70 år?

Hussein Badat

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.