Klimat: Snart klarar inte planeten mer


Foto: Chris LeBoutillier/Unsplash.

Av nio gränser för vad vår planet tål har sex redan överskridits. Det framgår av en ny studie från en grupp forskare där bland annat Johan Rockström ingår.

I en ny studie har forskare kartlagt planetens motståndskraft genom att definiera nio områden för så kallade planetära gränser: klimatförändringar, nya utsläppsformer, ozonutsläpp, aerosolutsläpp, försurning av haven, biogeokemiska flöden, sötvatten, marksystem samt biosfärens funktionalitet.

Genom att studera de planetära gränserna så har forskare första gången lyckas beskriva vad planeten tål i detalj.

Forskarnas slutsats är att människan påverkar jordens klimat och ekosystem mer än någonsin. Hela planetens balans är hotad. Det är inte försent att undvika att hela systemet kollapsar, men planetens motståndskraft har försämrats.

– Planeten är sjuk, eftersom trycket på den ökar och viktiga gränser överträds. Frågan är hur länge vi kan fortsätta att överskrida dessa gränser innan det sammanlagda trycket leder till oåterkalleliga förändringar, konstaterar medförfattaren Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) och professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet.

Den nya studien är den tredje stora utvärderingen av gränserna för planeten. Den första gjordes 2009. Sedda tillsammans utgör gränserna en kritisk tröskel för människor och de ekosystem som vi är en del av.

Men nu ser det betydligt sämre ut. Gränsen för sötvatten omfattar nu både grönt vatten (osynligt vatten som finns i jord och växter på gårdar, i skogar etcetera) och blått vatten (synligt vatten i floder, sjöar etcetera) – båda gränserna överskrids.

Biosfären är den del av jorden där människor och andra organismer kan leva och utgör summan av alla ekosystem. Gränsen för biosfärens integritet överskreds redan under slutet av 1800-talet när det globala jord- och skogsbruket expanderade för första gången.

Viktigt att notera är att det går att ändra på utvecklingen. Gränsen för ozonnedbrytning överskreds under 1990-talet, men tack vare globala initiativ som Montrealprotokollet överskrids denna gräns inte längre.

Att gränserna överträds för oss närmare brytpunkter (så kallade ”tipping points”) och stänger fönstret långsamt för att ha någon chans att hålla den planetära klimatgränsen på 1,5 °C. Brytpunkter väntas överskridas om jordens medeltemperatur ökar med mer än 1,5 grader. En brytpunkt är en förändring i klimatsystemet som är så stor att jämvikten ändras tvärt och inte återgår till det ursprungliga tillståndet även om orsaken till förändringen försvinner, till exempel att en havsström ändrar riktning.

Artikeln är publicerad i Science Advances.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.