Klimat: Mycket kvarstår efter Afrikas toppmöte


I Nairobi avslutades nyligen den första upplagan av ACS Foto: Unsplash

Efter första upplagan av Africa Climate Summit menar kritiker att mycket arbete kvarstår trots att kongressen bidrog till flera steg i rätt riktning.
– Varken unga eller kvinnor omnämns i deklarationen, och inte heller andra frågor som vatten, som är en viktig faktor i Afrika, säger Maria Bard på Läkarmissionen om kongressens slutprodukt.

Den sjätte september avslutades den första upplagan av Africa Climate Summit (ACS). Denna historiska kongress är första gången som Afrika gått samman för att diskutera den rådande klimatkrisen. Global Bar Magazine har tidigare rapporterat om vad som förväntades vara de stora frågorna.

I samband med toppmötet presenterade organisationen Action Aid en rapport som visar att elva internationella banker från Europa, Nord- och Sydamerika och Asien pumpar in 20 gånger så mycket pengar i projekt i Afrika som skadar klimatet (kol, olja och gas samt industriellt jordbruk) än vad de gör i mer klimatvänliga regioner. Några av de banker som nämns i rapporten är HSBC, Citigroup och JP Morgan Chase.

Det var också flera civilsamhällesorganisationer som riktade kritik mot ACS där över 20 tusen delegater från hela världen deltog. 

Första dagen präglades av samtal om hur Afrika skulle finna en gemensam röst inför COP28 senare i år och konferensen avslutades med att Nairobideklarationen presenterades, ett dokument som i likhet med Parisavtalet är fyllt med löften från Afrikas ledare. Några av punkterna avtalet tar upp är följande:

  • En global skatteregim på kolbaserade utsläpp, exempelvis fossila bränslen och havstransport. Detta ska hjälpa till att finansiera den gröna övergången för kontinenten.
  • En uppskalning av den förnybara energien. 
  • En uppmaning för de globala bankerna att hjälpa till genom att investera i kontinentens potential för att underlätta pengaskulden.

Många grupper i civilsamhället menar fortfarande att det ligger ett för stort fokus på teknologi och koldioxidkrediter, vilket de menar är bra för norra halvklotet, men inte lika bra för Afrika. De vill hellre se en annan riktning som fokuserar på att fasa ut användandet av fossila bränslen.

En av de som riktat kritik är Nnimmo Bassey, chef för Nigeria-baserade “Health of Mother Earth”-stiftelsen:

– Deklarationen består av uppmaningar om grön tillväxt, rop om finansiell hjälp och gömda referenser till handel med koldioxid och teknologi. Det öppnar upp för miljökolonialism och gör kontinenten till inget bättre än en stor kolsänka med experimentell mark för nationer och företag som förorenar, säger Nnimmo Bassey i en intervju till Newswire.

​​Maria Bard är påverkansansvarig för Afrika på Läkarmissionen och hon var på plats under toppmötet. Hon säger att det ligger ett stort ansvar på de afrikanska ledarna att säkerställa att detta inte enbart stannar på en hög politisk nivå utan att det når alla som det berör. Hon berättar vad hon tycker om Nairobideklarationen:

–Det finns numera en deklaration för grön omställning och hållbar tillväxt, med ett tydligt afrikanskt fokus. Det är avgörande för en fortsatt hållbar utveckling. Likaså efterfrågade toppmötet globala ekonomiska reformer, för att underlätta en grön ekonomi på kontinenten. Sen har det varit en del som menat att den deklarationen varit för influerad av marknadsbaserade lösningar och västerländska intressen. Men den finns där. Den har en tydlig ståndpunkt och lyfter upp flera centrala perspektiv.

Men hon har också kritik:

– Varken unga eller kvinnor omnämns i deklarationen, och inte heller vatten, som är en viktig faktor i Afrika. Det är svårt att få in allt i en deklaration som denna, men att ungdomar saknades i den tyckte jag var synd när man i själva toppmötet inkluderade unga så mycket. Demografiskt är unga den största befolkningsgruppen i Afrika.

Avslutningsvis berättar Maria Bard om hur fascinerande det var att se alla olika sektorer mötas och konversera.

– Konferensen andades “Vi måste tänka nytt”, och i Afrika har vi möjligheten att göra det. Afrika har en stor ung befolkning, starka kvinnorörelser, inflytelserika religösa ledare som i Afrika är en stor faktor att nå framgång på en kontinent där 80 procent är religiösa samt nytänkande entreprenörer. I flera av panelsamtalen fanns olika sektorer representerade, allt från civilsamhället, privata sektorn till innovatörer, med flera. Det tyckte jag var oerhört spännande.

Nästa stora klimatmöte COP28 börjar den 30 november i Dubai.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.