Internationella domstolen kräver att Rysslands invasion upphör


Rättens ordförande Joan Donoghue läser upp domen. Foto från webbsändning.

Internationella domstolen (ICJ) slog fast i ett utslag den 16:e mars att Ryssland ska avbryta sin militära invasion av Ukraina.

Den 28:e februari begärde Ukraina en nödorder från FN:s högsta domstol för att stoppa invasionen och hävdade att Ryssland – som bojkottade förhandlingen – felaktigt hade åberopat folkmordskonventionen för att rättfärdiga sin invasion. Vid en utfrågning, som bojkottades av Ryssland, den sjunde mars bad Ukraina domstolen att beordra Ryssland att upphöra med den militära verksamheten, eftersom man menade att invasionen grundade sig på en felaktig tolkning av konventionen.

Den 16:e mars, 16.00, i Fredspalatset i Haag, avkunnade Internationella domstolen en dom om anklagelserna om folkmord i Ukraina. Namnet på fallet är: ”Anklagelser om folkmord enligt konventionen om förebyggande och bestraffning av folkmord (Ukraina mot Ryska federationen)”.

Domen gällde de provisoriska åtgärder som Ukraina hade begärt att domstolen skulle vidta. Domstolen slår fast att den har jurisdiktion, det vill säga att domstolen kan döma i fallet. Den slår också fast att det inte finns några bevis på att det skett folkmord på ryska minoriteter i Ukraina, vilket Ryssland angett som förevändning för invasionen. Domstolen beslutar om provisoriska åtgärder i form av bland annat: 

Ryssland skall omedelbart suspendera sina militära operationer i Ukraina. Domstolens beslut är bindande för både Ryssland och Ukraina. 

Läs domen här.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.