Klimat: Första afrikanska toppmötet igång


I rådande klimatkris finns det hopp. Bild: Unsplash

Beslutfattare från hela världen är på plats under Africa Climate Summit (4-6 september) för att bestämma hur de ska hejda klimatförändringarna i Afrika. Många utmaningar står framför dem. Det finns mycket hopp, men även kritik från civilsamhället.

Den 4 september drog den historiska första upplagan av Africa Climate Summit (ACS) igång. Afrika är kontinenten som förväntas drabbas hårdast av klimatförändringar, och under de senaste åren har hotet vuxit.

Just nu är många av världens mäktigaste personer, ombudsmän, och nyckelpersoner i viktiga organisationer samlade i Kenyas huvudstad Nairobi för att komma fram till vad de ska göra för att hejda klimatutvecklingen. 

Maria Bard, påverkansansvarig i Afrika för organisationen Läkarmissionen, berättar om stämningen på klimatmötet:

– Man känner att det finns en förväntan i rummet, även en frustration och en efterfrågan om att det måste ske en förändring nu, konstaterar hon. 

Det som diskuterades första dagen var en gemensam plan på hur Afrika ska möta klimatförändringarna. En del av det är att man ska ha en gemensam röst inför klimattoppmötet COP28 i november.

En stor del av Africa Climate Summit handlar om hur miljöomställningen ska finansieras. Bard berättar att mellan fem och femton procent av afrikanska länders BNP årligen påverkas negativt av klimatförändringarna, samt att det är svårt för kontinenten att få de hundra miljarder dollar per år som utlovats från resten av världen sedan 2020.

Samtidigt som det finns mycket positiv energi bland de trettiotusen delegaterna som deltar, finns det även en oro i civilsamhället. Den handlar om att klimattoppmötet inte har ett tillräckligt stort fokus på en rättvis omställning tillsammans med den gröna, berättar Maria Bard:

– Fokuset på klimatmötet är väldigt mycket hur de kan få ekonomiska medel till Afrika så de kan klara av den gröna omställningen. Men det är även väldigt viktigt att säkerställa att klimatomställningen blir rättvis, menar hon. 

Femhundra civilsamhällsorganisationer skrev också ett öppet brev där de kritiserar toppmötet och uttrycker sin rädsla för att “The Nairobi Declaration”, som redogörs i slutet av ACS kommer ha ett för stort fokus på den privata sektorn. Maria Bard ser för sin del fram mot slutresultatet:

– Det pågår det en oerhört viktig dialog om samverkan mellan privat sektor, civilsamhället, stat, och akademien kring hur man ska finna nya vägar för en positiv utveckling i Afrika som gynnar klimat och människor. Och det kommer därmed bli intressant att ta del av deklarationen efter mötet, säger hon.

Här kan du följa Africa Climate Summit live.

Viktor Elsnitz

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.