Klimat: Hoten mot Afrika allt större


Detalj från rapportens omslag

Värmeböljor, översvämningar och skyfall ökar och hotar människors hälsa, tillgång på mat och orsakar fler konflikter. Det visar en vetenskaplig rapport om klimatutvecklingen i Afrika som Greenpeace Africa precis släppt.

Extremvädret i Afrika har med klimatförändringarna att göra, slår rapporten fast. Den senaste forskningen visar att det inte är några naturliga väderfenomen. Heta värmeböljor med torka som följd och cykloner sveper över länder och orsakar katastrofer. Allt detta är tydligt orsakat av människan och måste också få en lösning snarast för att den afrikanska kontinenten ska kunna förbli beboelig och de fattiga människorna som drabbas hårt ska ha en chans. 

– Hälsa, säkerhet, fred och rättvisa går inte att få genom hjälpsändningar med ris och majs som skickas efter en naturkatastrof. Våra afrikanska ledare måste utlösa ett klimatnödläge om allas vår framtid ska räddas, säger Melita Steele, Greenpeace Africa Programme Director.

Några av de viktigaste punkterna i den vetenskapliga rapporten från Greenpeace är :

  • Framtida medeltemperatur i Afrika beräknas stiga snabbare än det globala genomsnittet. 
  • Medeltemperaturen kommer att stiga mellan 3 till 6 grader i slutet på detta (twenty-first century) århundrande ifall utsläppen fortsätter att öka två till fyra gånger mer än det som anges i Parisavtalet.
  • Den ökade temperaturen kommer leda till massdöd, konflikter, ojämn nederbörd, brist på dricksvatten, problem i jordbruket och utplåning av specifika arter.
  • Den ökade förekomsten av extremväder på grund av klimatförändringar har redan observerats i södra, östra och norra Afrika.

Ndoni Mcunu, klimatforskare och grundare av Black Women in Science, anser att man måste ta särskild hänsyn till de vetenskapliga bevis som finns när det gäller klimatförändringarna i Afrika. Alla på kontinenten och deras ledare måste utveckla egna databaserade klimatmodeller osv för att inte vara beroende av länder utanför Afrika.

Läs rapporten här

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.