Ökat svenskt stöd för att hindra oljekatastrof i Röda havet


Ett oljeläckage skulle hota Röda havets unika marina miljö. Foto: David Isaksson.

Sverige ger ytterligare 20 miljoner kronor till FN-insatsen för att avvärja att oljetankern FSO Safer orsakar en katastrof i Röda havet. 

Fartyget FSO Safer är förankrat utanför Jemens kust och har stått utan underhåll sedan Jemenkonfliktens början 2015. Fartyget har över en miljon fat olja ombord och risken för en oljeläcka eller explosion vid fartyget är överhängande.

Sverige har tidigare gett Sida 30 miljoner kronor till FN för att förhindra ett oljeläckage. Nu ökas alltså summan med 20 miljoner.

– Svenskt bistånd kommer här och nu till nytta för att förhindra en förödande oljeläcka. Jemens befolkning genomlider redan en av av världens värsta humanitära kriser. Ett utsläpp vid landets kust skulle slå mycket hårt mot miljontals utsatta människor. Vi måste agera nu. Därför bidrar Sverige med 50 miljoner kronor i år, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

FSO Safer är i mycket dåligt skick och en olycka skulle innebära en miljökatastrof för Jemen och hela Röda havsområdet. Förutom den allvarliga påverkan på miljön skulle en olycka äventyra hälsan, tillgången till rent vatten och jordbruks- och fiskenäringen för miljontals människor. Det skulle också försvåra sjöfart genom Röda havet. Enbart saneringskostnaderna skulle uppgå till 200 miljarder kronor, uppskattar FN. FN har därför kommit överens med parterna om en åtgärdsplan genom vilken oljan ska lastas av och transporteras till säkert förvar och den förfallna tankern omhändertas.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.