”Den ryska kolindustrin måste fasas ut”


Vladimir Slivyak. Foto: Ecodefense.

De ryska organisationen Ecodefense har framgångsrikt arbetat för att mobilisera människor mot landets kolbrytning.
– Vi kämpar för att nya kolgruvor inte ska skapas och genom domstolsprocesser har vi lyckats stänga gruvor, säger Vladimir Slivyak, en av årets mottagare av Right Livelihood-priset
.

Kol bryts i stora mängder i Ryssland i framförallt Kuzbass i sydvästra Sibirien. Men i juni 2021 lät Rysslands regering meddela att mängden kol i energisektorn ska minskas från 15 till sju procent och andelen förnybar energi öka från en till tio procent år 2040. Beslutet var en stor framgång för Ecodefense som i många år arbetet för att stoppa kolbrytningen.

– Vi utbildar det ryska samhället och arbetar mot kolbrytning. Ryssland är världens tredje största kolexportör och landet levererar stora mängder kol till bland annat Tyskland. Vi kämpar för att nya kolgruvor inte ska skapas och vi har lyckats att, via domstolar, stänga gruvor. Vi stärker nya industrier som drabbas av kolbrytning och tränar människor i att skydda sina rättigheter, berättar Vladimir Slivyak, ledande miljökämpe och medgrundare av Ecodefense när jag får tag på honom över telefon.

Ecodefense har i många år arbetet för att minska kolberoendet som en del av kampen för klimatet och organisationen har lyckats med att försena och stoppa flera kolprojekt:

– Vi arbetar bland annat i Kuzbass där den största kolgruvan finns. Vi är den enda organisationen i Ryssland som gör det möjligt för lokalsamhällen att kämpa mer effektivt mot kol och vi agerar via rättsliga processer. Det handlar om att skapa lokala nätverk, utbilda och informera. Vi organiserar evenemang runt om i landet och tar dit olika experter och media. Vi arrangerar flera rundvisningar varje år för reportrar för att se hur människor drabbas av kolbrytningen. För kol är det smutsigaste bränslet och den ryska regeringen måste fasa ut kol så snart som möjligt!

Kampanjer mot kärnkraft
Ecodefense är också en aktiv kärnkraftsmotståndare. Det påtänkta kärnkraftsverket i Kaliningrad försenades på grund av en kampanj som Slivyak och hans medarbetare organiserade men nu är kärnkraftverket till slut under konstruktion. Kärnkraftsverket i Kaliningrad är en angelägenhet också för Sverige, konstaterar Slivyak. Men hos de ryska myndigheterna var kampanjen allt annat än populär:

– Vår kampanj mot uppförandet av kärnkraftsverket i Kaliningrad ledde till att vi blev deklarerade som utländsk agent av den ryska regeringen. Vi tillbringade många månader i rätten. Lagen har lett till att ett stort antal individer och organisationer har blivit klassificerade som utländska agenter, ett antal som fortsätter att öka.

År 2014 ingick Ryssland ett avtal med Sydafrika värt tio miljarder dollar, vilket lade grunden för Sydafrikas kärnkraftsprogram inklusive byggandet av reaktorer. Samma år slöt ryska Rosatom ett avtal med Zumaregeringen värt 76 miljarder dollar. Dessa projekt går knappast att kategorisera som annat än stora misslyckanden. Slivyak beskriver hur Ecodefense lyckades förhindra att reaktorerna konstruerades:

– Ryssland investerade stora pengar för att bygga kärnkraftsreaktorer i Sydafrika, men vi har lyckats stoppa detta genom att samarbeta med sydafrikanska aktivister. Dessa försök till ”kärnkraftskolonisation” av Sydafrika av den ryska industrin är värda 100 miljarder dollar.

I Sverige förs en intensiv politisk debatt kring användandet av kärnkraft för att bekämpa klimatförändringarna. Slivyak är tydlig med var han står i den frågan:

– Kärnkraft behövs inte för att bekämpa den globala uppvärmningen. Kärnkraften är väldigt dyr och vi måste vara ekonomiskt kloka för att bekämpa klimatförändringarna. Reaktorer är också känsliga för klimatförändringens effekter såsom översvämningar, värmeböljor och kraftiga regn, vilka alla kan allvarligt påverka säkerheten för mänskliga reaktorer och öka risken för nya olyckor. Kärnkraftsverken tar 15-20 år att konstruera. De har dessutom en mycket långsam effekt på utsläppsminskningar. Vi behöver en väldigt snabb effekt för att kunna nå våra mål år 2050, menar han.

Ecodefense har under de senaste 20 åren arbetat också mot lagringen av radioaktivt kärnavfall och stoppat kärnavfall när det kommer till Ryssland. Organisationen har fört en kampanj i domstol angående kärnavfall från Ungern, Tyskland och andra länder. Tillsammans med den tyska miljörörelsen lyckades man bland annat stoppa uranberikning.

Förnybar energi är framtiden
Framtiden avseende energianvändningen i Ryssland finns i förnybar energi, menar Vladimir Slivyak. Han förklarar att Ecodefense hjälper andra att skriva rapporter och publicerar egna skrifter och forskning. Organisationen deltar också i internationella möten och konferenser.

– 1995 deltog jag i FN:s klimatförhandlingar för första gången. Våra samarbetsprojekt med olika experter inkluderar organisationer från flera länder. Alla typer av förnybar energi bör användas för att lösa klimatkrisen. Vindkraft har stor potential i många regioner. Och det finns stor potential för solenergi i Sibirien och i södra Ryssland. Vågenergi och geotermisk energi är även de betydelsefulla.

Trots att det ryska civilsamhället är satt under hård press, vilket försvårar deras möjligheter att verka, är Vladimir Slivyak på lång sikt optimist – både när det gäller klimatet och civilsamhällets möjligheter:

– De senaste tio åren har den ryska regeringen utsett oss till sina fiender. Regeringen har slagit till hårt och många har fängslats. Ändå så tror jag på civilsamhällets förmåga att påverka utvecklingen – och att vi kan nå nollutsläpp av koldioxid till 2050 eller senast 2060.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.