AP-fonderna anmäls till FN för brott


Illegal avverkning av regnskog i den brasilianska delstaten Para. Foto: Shutterstock.

AP-fondernas investeringar bidrar till enorma koldioxidutsläpp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Det menar ett 20-tal svenska organisationer som nu anmäler AP-fonderna till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Lejonparten av svenskarnas pensionspengar förvaltas av Första, andra, tredje och fjärde AP-fonden och uppgår till över 1 500 miljarder kronor. 22 organisationer och tre privatpersoner – K G Hammar, Parul Sharma och Gudrun Schyman – skickade den 1 november 2021 in över 3 000 namnunderskrifter till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Våra pensionspengar medverkar till att skada både människor och miljö, menar de personer och organisationer som står bakom anmälan.

Trots att dessa fonder inte bara ska arbeta för långsiktigt hög avkastning, men enligt lag också investera ansvarsfullt för att främja en hållbar utveckling, så investerar de i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön.

Här kan du läsa den anmälan som lämnats in:

”De pensionsfonder (AP-fonder) som inte går att välja bort ansvarar för mer än 1 500 miljarder av svenskarnas pensionspengar. Mångmiljardbelopp investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar allvarlig miljöförstöring. Dessa företag är några av de värsta koldioxidutsläpparna, som vapentillverkare och gruvbolag. Genom en anmälan till FN:s MR-råd hoppas de 22 organisationerna som står bakom anmälan att den svenska regeringens otakt i förhållande till klimatförändringarna ska uppmärksammas och att regeringen med våra politiker känner en större press att öka takten i frågor som rör desinvesteringar och upphörande av kränkningar av mänskliga rättigheter, miljön och klimatet. 3 000 individer i Sverige har också skrivit under anmälan”, skriver människorättsjuristen Parul Sharma till Global Bar Magazine.

Det handlar om enorma summor.
– Hälften av alla pengar på världens börser är pensionspengar, säger Johanna Norrbo från Fossil Free Sverige i videon nedan.

– Några av våra AP-fonder investerar i oljegiganten Chevron som står bakom ”Amazonas Chernobyl” som har lett till att fem ursprungsbefolkningar har fått betydligt sämre levnadsvillkor och att Tetetéfolket har försvunnit helt från jordens yta, säger Parul Sharma i videon ovan.

– BlackRock är en av de största investerarna i klimatkaoset, säger Alex Brekke i videon, generalsekreterare för Amazon Watch Sverige som är en av organisationerna bakom kampanjen. Han fortsätter:

– BlackRock investerar i företag som skövlar regnskogen och som kränker urfolkens rättigheter.

Tomas Nordberg

Bakgrund

Följande organisationer och individer står bakom anmälan: Afrikagrupperna, Amazon Watch Sverige, Emmaus Stockholm, FIAN Sverige, Föreningen Fossilfria pensioner, Gudrun Schyman från Klimatnätverket Fria Pensionärer, Jordens Vänner, K G Hammar, Klimataktion Kristna Freds, Latinamerikagrupperna, Parul Sharma, människorättsjurist, PeaceWorks, Svalorna Indien Bangladesh, Institutet för nerväxtstudier, Mama Killa, Community for Justice, A Non Smoking Generation, Trustbrand Watch Sweden, Fältbiologerna, Klimatriksdagen.

FN:s råd för mänskliga rättigheter bildades 2006. Det ersatte den tidigare kommissionen för mänskliga rättigheter som under de senaste 30 åren hade mandat att följa upp tillämpningen av de mänskliga rättigheterna och som utvecklade ett övervakningssystem av brott mot de mänskliga rättigheterna.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.