Barn- och miljöaktivister får årets Right Livelihood-pris


Från tillkännagivandet.

Årets Right Livelihoodpris går till Marthe Vandou från Kamerun, Vladimir Slivyak från Ryssland, Freda Huson från Kanada och Legal Initiative for Forest and Environment från Indien. Det gemensamma för tre av pristagarna är att de kämpar för miljön. Den fjärde, Marthe Vandou, arbetar mot sexuellt våld mot barn.
– 2021 års Right Livelihood-pristagare visar på enastående sätt vad ett aktivt civilsamhälle kan uppnå. Dessa gräsrotsaktivister mobiliserar människor för att kräva sina rättigheter och skapa hållbar förändring där regeringar misslyckas, sa Ole von Uexkull i samband med tillkännagivandet.

Marthe Wandou

Marthe Vandou får priset “för skapandet av en modell för skydd av barns rättigheter, trots terrorism och könsbaserat våld, som bygger på det lokala samhällets delaktighet.” Juristen Marthe Wandou är kvinnorätts- och fredsaktivist. Sedan 1990-talet har hon arbetat med att förebygga och bekämpa sexuellt våld mot barn, i synnerhet flickor, samt tagit hand om överlevare av sexuellt våld via sin organisation Action Locale pour un Développement Participatif et Autogéré (ALDEPA), som hon grundade 1998.

Vladimir Slivyak

Vladimir Slivyak erhåller utmärkelsen “för sin kamp för att skydda miljön och sitt arbete med att väcka motstånd mot kol- och kärnkraftsindustrin i Ryssland.” Han är en av Rysslands mest namnkunniga miljökämpar. Under decennier har han lett framgångsrika gräsrotskampanjer mot miljöskadliga aktiviteter. Han har sett till att projekt kring utvinning av fossila bränslen, användning av kärnkraft och kolkraft, och import av radioaktivt avfall från utlandet har avbrutits. Slivjak är medgrundare och en av två ordföranden för Ecodefense, en av Rysslands ledande miljöorganisationer.

Freda Huson

Freda Huson får prisetför sin orädda kamp för urfolks rätt till sin kultur, samt försvarandet av deras marker mot fossila infrastrukturprojekt”. Freda Huson är en kvinnlig ledare (Dzeke ze’) för Wet’suwet’en, ett urfolk i Kanada. Hon är en ledande förespråkare för urfolks rätt att få tillbaka kontrollen över sina landområden, vilket inkluderar bestämmanderätt över infrastrukturprojekt som pipelines genom deras territorier.

Ritwick Dutta och Rahul Choudhary, medgrundarna av Legal Initiative for Forest and Environment

Organisationen Legal Initiative for Forest and Environment får priset ”för sitt innovativa juridiska arbete som hjälper lokala samhällen att skydda sina resurser och stärker miljöskyddet i Indien”. Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE), som grundades 2005, är en organisation som arbetar med miljöskydd i Indien, genom en innovativ användning av juridik och rättsprocesser. LIFE arbetar med lokala samhällen genom en gräsrotsmodell: organisationen erbjuder juridiskt stöd till ofta utsatta grupper och bistår dem i kampen emot mäktiga intressen.

Pristagarna utsågs av en internationell jury som i år tog ställning till 206 kandidater från 89 olika länder, vilket innebär nytt rekord. Bland tidigare pristagare finns demokratikämpen Ales Bialiatski (2020) som nyligen fängslades i Belarus, klimataktivisten Greta Thunberg (2019) och visselblåsaren Edward Snowden (2014). Årets fyra pristagare får en miljon kronor vardera. De hyllas vid en prisutdelning på Cirkus i Stockholm den första december.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.