Mattias Goldmann: ”Klimatrörelsen har skrämt bort folk”


Med sin nya bok vill Mattias Goldmann få oss att rädda klimatet genom att synda och leva gott. Hur ska det gå till? Vi ställde fem frågor.

Varför skrev du boken?
– Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, Sveriges chans att göra global skillnad och diskuteras i varje hem efter att värmerekord, bränder, sinande brunnar och nödslakt fått oss alla att förstå att det händer här och nu. Ändå händer allt för lite, eftersom klimatarbete fokuserar på skuld, skam och uppoffringar. Med Klimatsynda vill jag peka på en annan, effektivare, mer framgångsrik väg – där vi utgår från de sju dödssynderna och systematiskt begår dem alla för klimatets skull.

För mig hör du till gruppen ”miljöasketer”, är det så att du börjat tänka om?
– Helt rätt! Klimatsynda är ett erkännande av att jag och hela miljörörelsen profilerat klimatfrågan på ett sätt som skrämmer bort folk istället för att få fler att vilja göra mer. Vi kan inte försaka och uppoffra fram den minskade klimatpåverkan som krävs – det måste vara lätt, lönsamt och lustfyllt att göra rätt!

Hur gör vi för att engagemanget i klimatfrågan inte ska ”drunkna” nu när allt är covid-19?
– Corona visar vilken kraft vi kan samla när det behövs, men också att vi bara orkar med uppoffringar en viss tid, sen faller vi in i gamla mönster igen. Det tillsammans måste bli grunden för klimatarbetet; mobilisera stora resurser men inte fokusera på individuella uppoffringar. Omstarten av ekonomin när pandemin ebbar ut är ett perfekt tillfälle som det vore en skymf mot alla coronadrabbade att låta gå förlorat – då har denna hemska tid inte fört något gott med sig.

Men om man nu känner sig extremt deppig över pandemin, blir det inte bara ännu jobbigare att också behöva tänka på hur klimatet går åt h-e?
– Just detta är poängen med Klimatsynda; Klimatfrågan är för deppig och dyster och vinsterna med att agera för klimatet kopplas till isbjörnar och framtida generationer istället för till oss själva här och nu. Ju fler som gör klimatbra saker av andra, mer egoistiska skäl, desto bättre: Sätter solceller på taket för att kunna sälja el till elbolaget, börjar cykla för att få vardagsmotion eller byter till elbil för att vara snabbast från rödljuset; mer av detta och mindre skammande är mitt recept!

Vad vill du att folk ska känna – och göra – när de läst boken?
– Tre saker; att klimatfrågan är akut men inte förlorad, att vi alla kan göra skillnad långt bortom vår egen vardag och att det kan göras lätt, lustfyllt och lönsamt.

David Isaksson

Läs ett utdrag ur boken här! Beställ boken till specialpris här. Ange koden klimat så får du 20 kr rabatt.

Lyssna på Mattias Goldmann i Global Podd

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.