Global Bar Magazine tar inte sommarlov!


Ibland kan man få för sig att världen stannar av bara för att Sverige och Europa går in i sommarledighet. Men så är det inte. Tvärtom så brukar väldigt mycket hända också under den svenska sommarsemestern. Därför fortsätter vi att bevaka världen – även om du tar ledigt, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Den senaste månaden har varit intensiv. Regeringen har gjort flera viktiga förändringar inom biståndet. En ny Sida-chef har presenterats, vilket vi skrev om här. En hårt kritiserad nedskärning av forskningsbistånd har också beslutats om vilket vi också skrivit om här och här. Nu väntar vi alla på hur regeringens reformagenda kommer att se ut. När jag nyligen frågade biståndsminister Johan Forssell sa han att reformerna kommer under året – men exakt när återstår att se.

Men även om Sverige nu går in i sommarledighet så visar världen i övrigt inga tecken på att stanna av. Tvärtom så brukar totalitära regimer passa på att agera när de tror att andra inte är uppmärksamma.

På det internationella planet kommer flera viktiga möten att äga rum i sommar. Vi har tidigare i en artikelserie skrivit om hur AI påverkar biståndet. För den som vill inspireras vidare äger AI for Good Global Summit rum 6-7 juli.

Den första juli tog Spanien över ordförandeskapet i EU. Latinamerika är ett prioriterat område för Spanien och 17-18 juli genomförs ett toppmöte mellan EU och länderna i Latinamerika som har alla förutsättningar att bli intressant. Ett annat möte som äger rum under sommaren är FN:s High-Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) som äger rum 10-19/7 i New York.

Något som heller inte tar paus är kriget i Ukraina. Kommer vi att se början på ett avgörande de närmaste månaderna? Och vad händer i Iran? Det har på sistone varit väldigt tyst därifrån, men många vi varit i kontakt med förväntar sig att protesterna snart tar fart igen.

Vi på Global Bar Magazine tar inte heller sommarlov. Tvärtom så kommer vi att fortsätta publicera reportage, nyheter, analyser och poddar under hela sommaren. Vårt nyhetsbrev fortsätter också att komma ut, liksom vårt engelska nyhetsbrev Development Sweden. Det blir också nya avsnitt av Global Podd där vi fortsätter att fördjupa samtalet kring globala frågor.

Sen hoppas jag att vi ses i slutet av sommaren. 21-25 augusti är det nämligen dags för Global Festival – vår samtalsarena om globala frågor som vi genomför tillsammans med Studio SN7 och med flera organisationer som samarbetspartners. Vi kommer steg för steg att rulla ut programmet, men vi kan redan nu utlova en spännande vecka.

Så fortsätt att läsa och lyssna på oss – och tipsa gärna om saker som du tycker vi borde bevaka och följa upp. Och är du inte redan prenumerant så hoppas vi så klart att du ska bli det. I tider som dessa är det viktigare än kanske någonsin att de globala frågorna inte tappas bort. Klicka här för att prenumerera.

Tillsammans bidrar vi till att ge en annan bild av världen!

David Isaksson
Chefredaktör

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.