Colombia: Stoppar olja och gas


President Gustavo Petro fick stort stöd för sin klimatpolitik vid valet 2022. Foto: David Isaksson

Colombia kommer inte godkänna några nya olje- eller gasprojekt. Det meddelar landets regering som nu sätter punkt för satsningar på fossila bränslen till förmån för en grönare politik. Samtidigt är risken stor att Colombia drabbas av stigande bränslepriser vilket kan slå hårt mot en redan drabbad befolkning. 

Colombias vänsterregering sätter nu punkt för all framtida olje- och gasexploatering för att istället bana väg för en ny grön framtid. Landet har historiskt varit mycket beroende av olja och gas för sin försörjning. Den nya inriktningen innebär att förnybara energikällor ska utvecklas och det fossila ska fasas ut. 

Vinnaren av valet i Colombia 2022, president Gustavo Petro, hade utfasning av fossil energi som en central del i sin valkampanj. Beskedet att Colombia nu kommer att fullfölja sina planer kom under World Economic Forum i Davos.

– Vi är övertygade om att investeringar i att locka turister till vårt vackra land och att vår potential att skapa grön energi på kort sikt kan fylla hålen som fossila resurser lämnar, sa president Gustavo Petro till reportrarna i Davos

Manuel Rodrigez, som var landets första miljöminister 1991, kallar beslutet populistiskt och barnsligt och han säger till The Guardian att den kvot av olja som Colombia inte exporterar till den globala marknaden bara kommer fyllas av en annan oljeproducent.

Samtidigt säger miljöexperter att regeringen istället borde fokusera på avverkningen av Amazonas regnskog.

Frågan delar regeringen

Petros regeringen var dessutom långt ifrån enig om beslutet. Colombia är en stor exportör av mineraler, olja och gas och upp mot 40 procent av statens inkomster kommer från denna försäljning då oljeindustrin i hög utsträckning ägs av staten. Om regeringen fullföljer beslutet så riskerar det därför att leda till inte bara kraftigt minskade intäkter för staten, utan till att Colombia istället tvingas importera olja och gas. 

– De flesta colombianska större städer har dessutom byggt ut ett nät av hushållsgas. Detta gynnar framför allt de som är fattiga då gasen är förhållandevis billig. Skulle Colombia överge gasen skulle det leda till stora kostnadsökningar för landets fattiga, konstaterar Yamit Palacio som är journalist och professor vid Universidad del Norte i staden Barranquilla som är ett viktigt centrum för landets oljeindustri.

Enligt de uppskattningar som gjorts räcker de nuvarande beslutade tillståndet för utvinning att räcka  fram till 2030. Därefter riskerar Colombia alltså att behöva importera olja och gas. Colombias finansminister har markerat sitt tydliga ogillande över beslutet och nyligen avgick viceministern för energifrågor i protest mot beslutet.

– Frågan är komplicerad och än så länge har nog få här i Colombia förstått vilka konsekvenserna blir.  Men medan människor i utlandet applåderar beslutet så riskerar regeringen här att drabbas av stora protester den dag inte minst de fattiga upptäcker vad det kommer att innebära för dem, fortsätter Yamit Palacio.

Kajsa Sörman

David Isaksson 

Läs mer:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.