Davos: Ny plan ska rädda klimatet


Carezzasjön i Italien. Foto: Ricardo Frantz, Unsplash

Under World Economic Forum i staden Davos lanserar stiftelser, företag och organisationer en gemensam plan på flera biljoner dollar för att bekämpa klimatförändringarna. Till initiativtagarna hör IKEA Foundation.

Det nya globala initiativet kallas Giving to Amplify Earth Action (GAEA) och avsikten är att locka till sig investeringar från den privata sektorn och regeringar. GAEA:s mål är att få in tre biljoner dollar (3 000 000 000 000!) per år för att stödja insatser för att nå nettonollutsläpp, få till ett stopp på att natur går förlorad och återställa den biologiska mångfalden fram till 2050. Det närmsta året kommer GAEA samla ledare från den offentliga, privata och filantropiska sektorn för att identifiera och rikta in sig på de bästa klimat- och naturlösningarna, prova och förfina finansieringsmodeller samt skala upp och sprida framgångsrika tillvägagångssätt till nya sektorer, regioner och aktörer.

Till initiativtagarna hör FN, företag som HCL Technologies Limited och akademiska institutioner som Cambridge- och Columbia- universiteten. Flera globala filantropiska organisationer ingår också, bland andra Arab Foundations Forum, ClimateWorks Foundation, Children’s Investment Fund Foundation, Gordon and Betty Moore Foundation, Open Society Foundations och Philanthropy Asia Alliance, ett initiativ på 200 miljoner dollar som leds av Temasek Trust i Singapore.

– Vi befinner oss vid en brytpunkt för att få planeten tillbaka på rätt spår. För att nå den hastighet och skala som krävs för att läka jordens system måste vi frigöra inte bara privat kapital och statliga medel, utan även filantropisektorn, säger Klaus Schwab, WEF:s grundare och verkställande ordförande, i ett uttalande.

Bezos Earth Fund, IKEA Foundation och Rockefeller Foundation startade Global Energy Alliance for People and Planet för över ett år sedan med målet att samla in 100 miljarder dollar i offentligt och privat kapital. Alliansen fick nya partner vid FN:s 27:e klimatkonferens i Egypten i höstas. Children’s Investment Fund Foundation och till exempel Bloomberg Philanthropies ingår också i en annan koalition för att minska metanutsläppen i hela världen.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.