AI: Här hittar du våra senaste artiklar


AI-genererad bild på en robot som vattnar ett fält.

Artificiell intelligens (AI) är här för att stanna. Hur kommer det påverka biståndet, klimatet och utvecklingsarbetet? Här har vi samlat våra artiklar om den tekniska utvecklingen och de möjligheter och utmaningar som den medför.

Kan du lita på det du ser?

Nu är AI på allas läppar och det lyser i ögonen när entusiasterna pratar om det. Men vad innebär det egentligen när det handlar om bilder skapade av AI? Vem som helst kan göra en bild eller en illustration på ett par minuter – bilder som inte har någon koppling till verkligheten. Hur ska man förhålla sig till den här nya sortens källkritik?

Läs chatbottens profetia: Så förändrar AI biståndet

Året är 2050 och den fiktiva organisationen Aid for All ska inleda en humanitär insats i en jordbävningskatastrof i en tätbefolkad stad. Hur påverkas deras verksamhet av implementeringen av artificiell intelligens? Läs ChatGPT:s profetia om hur AI kommer att förändra det humanitära arbetet.

EU:s lagar skyddar bara européer 

I EU pågår just nu en process för att reglera användningen och utvecklingen av artificiell intelligens (AI). Här har civilsamhället har en viktig roll att spela, menar Mher Hakobyan på Amnesty Tech:
– Vi ser en stor skillnad på hur EU verkar vilja skydda sina egna medborgare kontra migranter och människor som bor utanför unionen, konstaterar Mher Hakobyan.

Så används tekniken i biståndet

Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) går i en rasande fart och har ritat om kartan för de flesta branscher, men hur ser det ut för biståndet? Kan AI göra utvecklingsarbetet mer effektivt och slagkraftigt eller innebär det nya säkerhetsrisker? Vi har pratat med olika aktörer i branschen för att få deras perspektiv. 

Är du rädd för att en robot ska ta ditt jobb?

Robotar som städar, skriver artiklar och löser avancerade tekniska problem har blivit möjligt tack vare artificiell intelligens. Frågan är om vi människor ens kommer behövas i framtiden. Vad tror du? Vi frågade fem personer i olika delar av världen.

Så förändras teknikvärlden 2023

2022 var ett omtumlande år i teknikvärlden: Elon Musk tog över Twitter, kryptohandeln kraschade och nya lagar stiftades för att kontrollera de stora teknikföretagen. Konst som genereras av artificiell intelligens blev mainstream och AI-konsten vann till och med en tävling på Colorado State Fair Fine Art Show. Så vad väntar teknikanvändarna 2023? Läs vad experter från USA till Indien har att säga om framtiden.

Egypten: Massövervakning i ny huvudstad

Egyptens nya administrativa huvudstad byggs för fullt och kommer att präglas av massiv övervakning av invånarna. Nu oroas allt fler för att övervakningen kan kränka mänskliga rättigheter. Staden kommer att inrymma statliga ministerier, finansiella institutioner och utländska ambassader och den ligger cirka 45 kilometer öster om Kairo.

Kan artificiell intelligens lösa klimatkrisen?

Alltmedan konsekvenserna av klimatförändringarna ökar ser allt fler artificiell intelligens (AI) och digitala hjälpmedel som verktyg för att förutspå och begränsa klimatförändringarnas negativa effekter. Frågan är – kommer tekniken att kunna lösa problemen?

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.