Egypten: Massövervakning i ny huvudstad


Den nya administrativa huvudstaden i Egypten. Foto: Thomson Reuters Foundation/Stringer

Egyptens nya administrativa huvudstad byggs för fullt och kommer att präglas av massiv övervakning av invånarna. Nu oroas allt fler för att övervakningen kan kränka mänskliga rättigheter. Staden kommer att inrymma statliga ministerier, finansiella institutioner och utländska ambassader och den ligger cirka 45 kilometer öster om Kairo.

Staden har ett övervakningssystem med mer än 6 000 kameror. Tjänstemännen säger att ökenstadens kamerasystem kommer att göra den till en tryggare plats och att de kommer göra det lättare att ta itu med brottslighet och trafikförseelser. Aktivister och experter på digital teknik oroas istället över att övervakningen utgör ett hot mot invånarnas mänskliga rättigheter.

I den nya administrativa huvudstaden som tar form i öknen fungerar lyktstolpar som Wi-Fi-surfzoner, nyckelkort ger tillträde till byggnader och mer än 6 000 övervakningskameror håller koll på de första av de 6,5 miljoner invånarna.

Det räcker med en enda mobilapp för stadens invånare att göra betalningar, få tillgång till offentliga tjänster och registrera klagomål hos myndigheterna.

Smidigt menar vissa, men övervakningen kommer med risker. Detta sker dessutom samtidigt som president Abdel Fattah el-Sisis utnyttjar sitt tioåriga styre för att slå till hårt mot oliktänkande och yttrandefriheten.

– Att plantera övervakningskameror över hela staden ger myndigheterna en oöverträffad möjlighet att övervaka offentliga platser och komma åt medborgare som vill protestera eller utöva sin rätt till fredliga sammankomster. Detta är ganska farligt i ett land där civilsamhället har utsatts för massiva attacker, säger Marwa Fatafta, policyansvarig på gruppen för digitala rättigheter Access Now.

Liknande projekt för smarta städer, från Abu Dhabi till Tunisien, syftar till att integrera avancerad teknik som artificiell intelligens, sensorer, ansiktsigenkänning och maskininlärning för att bekämpa brottslighet, öka effektiviteten och förbättra förvaltningen. De bygger på massinsamling och behandling av personuppgifter, vanligtvis utan användarnas vetskap eller samtycke.

Riskerna är större i länder med auktoritära regeringar, menar Marwa Fatafta.

– Den egyptiska regeringen säljer sin nya administrativa huvudstad som en smart stad där människor kan få en bättre livskvalitet – men i själva verket bygger de en övervakningsstad, konstaterar hon.

Övervaknings system ska observera ”misstänkta personer”
Den nya administrativa huvudstaden är ett av ett tiotal nya smarta stadsprojekt i Egypten och är över 700 kvadratkilometer stor. Den inrymmer ministerier, finansinstitut och utländska ambassader och dess övervakningssystem har utvecklats av det amerikanska företaget Honeywell.

En lednings- och kontrollcentral för kameranätverket kan köra ”sofistikerade videoanalyser för att övervaka folkmassor och trafikstockningar, upptäcka stölder, observera misstänkta personer eller föremål och utlösa automatiska larm i nödsituationer”, skrev Honeywell i ett uttalande under 2019.

Regeringstjänstemän kan få tillgång till liveflöden från kameranätverket från centret, sade företaget, utan att specificera vilka.

”Moraliskt oförsvarligt” enligt digitaliseringsexpert
Honeywell kommer att använda ”avancerade mjukvaru- och hårdvarulösningar för sakernas internet (Internet of Things, IoT) som ökar medborgarnas säkerhet via samordning av polisinsatser och leveranser av medicin”, sade man då. Företaget har inte gett några uppdateringar om projektet sedan dess.

Honeywells ordförande för Nordafrika, Khaled Hashem, och Khaled Abbas – ordförande för den administrativa huvudstaden för stadsutveckling –svarade inte på förfrågningar om kommentarer.

Honeywell säljer massövervakningssystem över hela världen, men att tillhandahålla tekniken till den egyptiska regeringen är omöjligt att försvara moraliskt, menar Tony Roberts, expert på digitala rättigheter och forskare vid Institute of Development Studies i London, med hänvisning till landets historia när det gäller mänskliga rättigheter.

– Egyptiska medborgare har rätt till privatliv och till åsikts- och föreningsfrihet. Staten fängslar och torterar journalister och politiska oppositionella och använder övervakningsinformation mot dem, säger han.

Tjänstemän har sagt att övervakningstekniken syftar till att upptäcka brott och öka säkerheten, och att uppgifterna kommer att skyddas av egyptisk lag och internationella normer.

Övervakningsöverträdelser
De senaste åren har det skett en snabb expansion av övervakningsteknik i Afrika, med system som levereras av företag baserade i USA, Kina och Europa, visar forskning.

I Kenya och Sydafrika, där medierna och domstolarna är relativt fria, har det civila samhället kunnat ställa regeringarna till svars och få till stånd vissa reformer av övervakningspraxis, enligt African Digital Rights Network.

I Kenya, till exempel, beordrade Högsta domstolen 2020 regeringen att införa strängare regler för ett nytt system för digital identitet och sade att det inte fick användas för att samla in medborgarnas DNA och geolokaliseringsuppgifter.

Men i Egypten och Sudan, där medierna och domstolarna till stor del kontrolleras av regeringen, är övervakningsmetoderna okontrollerade, konstaterar Tony Roberts, som skrivit två nya rapporter om användningen av övervakningsverktyg i afrikanska länder.

Egypten har ställts inför upprepade frågor om mänskliga rättigheter under president Sisi och deltagare vid FN:s klimattoppmöte i Egypten förra året klagade över att de spionerades på via den officiella mobilappen.

– Vi fann att regeringar rutinmässigt kränker rätten till privatliv genom att begå massövervakning av sina medborgare – och att de gör det ostraffat. Även när de åker fast har det inte förekommit några åtal eller att någon förlorat sitt jobb på grund av övervakningsbrott, säger Tony Roberts.

Inte något nytt
Tjänstemän och invånare har börjat flytta in i den nya administrativa huvudstaden, som ligger cirka 45 km öster om Kairo – även om många Kairobor säger att de inte har råd att bo i den nya staden.

För Ahmed Ibrahim, en mjukvaruingenjör som köpte en lägenhet i ett höghus i den nya staden, är det svårt att få tag på en lägenhet.

– Den egyptiska regeringen säljer sin nya administrativa huvudstad som en smart stad där människor kan få en bättre livskvalitet – men i själva verket bygger de en övervakningsstad, säger hon.

Omar Said*
Thomson Reuters Foundation

*Namnet är av säkerhetsskäl en pseudonym.

Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.