Så förändras teknikvärlden 2023


Flick och en robot på en marknad.
Flicka möter robot på Kuromon Market i Osaka, Japan, Foto: Andy Kelly/ Unsplash

2022 var ett omtumlande år i teknikvärlden: Elon Musk tog över Twitter, kryptohandeln kraschade och nya lagar stiftades för att kontrollera de stora teknikföretagen. Konst som genereras av artificiell intelligens blev mainstream och AI-konsten vann till och med en tävling på Colorado State Fair Fine Art Show.

Så vad väntar teknikanvändarna 2023? Läs vad experter från USA till Indien har att säga om framtiden.

Vad väntar de stora teknikjättarna?

Jesse Lehrich, medgrundare den ideella organisationen Accountable Tech:
– EU:s lag om digitala tjänster och lagen om digital marknadsföring kommer förändra den digitala marknaden i grunden. Kaliforniens Age-Appropriate Design Code kommer också tvinga företagen att ta större ansvar för hur de använder unga användares data och det kommer att skydda unga människor på nätet.

– De nya lagarna ritar om spelreglerna för de stora techföretagen. För första gången kommer de att begränsas i vad de kan göra och de kan hållas ansvariga för de samhällsproblem som deras produkter skapar. Jag tror att eran av straffrihet för de stora techföretagen äntligen är på väg mot ett slut, och mer förändring är på gång.

Jathan Sadowski, Emerging Technologies Research Lab på Monash University:
– Nästa år kan vi förvänta oss mycket mer av samma sak. Tekniksektorn kommer sannolikt att fortsätta påverkas av den globala ekonomiska nedgången.

– De politiska förslag som presenterats i USA ger inte mycket hopp om att amerikanska beslutsfattare kommer inta en proaktiv hållning för att se till att de stora techföretagen hålls ansvariga. Ett exempel är Vita husets nya ”AI-Bill of Rights”, en frivillig uppsättning förslag på förhållningssätt som företag rekommenderas att följa när det kommer till AI. Det är inte tillräckligt. Vi kanske får se enskilda företag eller chefer som straffas för särskilt grova och uppenbara överträdelser. Men när det gäller att gå till botten med bredare systemproblem inom Big Tech kommer det ansvaret, även fortsättningsvis, till stor del vila på allmänheten.

En man försöker koppla upp på internet med sin mobil i Saigang regionen i Myanmar. Foto. Thomson Reuters Foundation.

Hur kommer sociala medier att se ut år 2023?

Evan Greer, chef för organisationen Fight for the Future:
– Elon Musks övertagande av Twitter borde vara en väckarklocka: vi kommer aldrig att få yttrandefrihet, mänskliga rättigheter eller ett verkligt ”digitalt offentligt rum” på plattformar som ägs och kontrolleras av miljardärer. Vi måste se förbi käbbel om vilka regler som ska gälla på de få plattformar vi har, och istället börja kämpa för att bygga en demokratiserad digital infrastruktur. En infrastruktur som styrs av användarna med verktyg för marinaliserade grupper att kunna delta på ett säkert sätt.  

– Den mest uppenbara lagstiftningsåtgärden som för oss i den riktningen skulle vara att den amerikanska kongressen antar American Innovation and Choice Online Act (AICOA) och Open App Markets Act (OAMA). Dessa lagförslag är avgörande för att utjämna spelreglerna och göra det möjligt för alternativ till de stora techgiganterna att konkurrera och blomstra.

Nashilongo Gervasius, oberoende konsult för digitala rättigheter i Namibia:
– Techföretagen fortsätter prioriterar olika marknader olika högt, det blir tydligt när man tittar på vilka resurser de avsätter för moderering på sociala medier. Desinformation kan tillexempel spridas fritt på den afrikanska marknaden på grund av att Big Tech avsätter mycket små resurser för flertalet afrikanska språk. Det verkar som att sociala medier kommer att fortsätta att vara i stort sett oreglerade i Afrika. Västcentrerade åsikter får ta stor plats medan lokala röster tonas ner.

Är kryptohysterin över?

Stephen Diehl, författare till ”Popping the Crypto Bubble”:
– Krypto kommer att gå samma dystra öde till mötes som andra spekulativa trender har gjort förr i historien. Med det överhängande hotet om reglering i USA kommer marknaden sannolikt bli irrelevant i takt med att färre kommer vara villiga att satsa. Med tanke på den rekordhöga nivån av finansiella bedrägerier som vi sett 2022 blir hotet om reglering av krypto allt mer sannolikt. Det är troligt att vi kommer se fler kryptovalutor påverkas av kollapsen av FTX-valutan.

Shivam Thakral, VD för den indiska börsen BuyUcoin:
– Kryptomarknaden kommer att övervinna kollapsen av kryptojättar som FTX och gå mot en mer mogen fas med klokare investerare och sunda regleringar.

Vi måste skapa ett globalt samförstånd kring regelverket för digitala tillgångar. Vi kan inte ha isolerade strategier för digitala tillgångar på grund av deras globala karaktär, utan vi måste arbeta för att skapa ett transparent ekosystem där investerare görs medvetna om riskerna.

En bild av världen från ovan
Världen blir allt mer sammankopplad. Foto: Nasa/ Unsplash

Hur ser framtiden ut för artificiell intelligens?

Andrew Strait, biträdande chef för det oberoende forskningsinstitutet Ada Lovelace Institute:
– Meningsfulla tillämpningar av AI-system för allmänt ändamål (GPAI) … kommer att bli tydligare i takt med att deras praktiska och kommersiellt gångbara användningsområden blir mer uppenbara. De risker som dessa GPAI-system innebär för människor och samhället, t.ex. snedvridna uppgifter, felaktiga svar och skadligt innehåll, kommer att kvarstå och kräver omedelbar tillsyn. Politikerna kommer att försöka besvara frågan om vem som är ansvarig när ett AI-system orsakar skada – vilket redan pågår i EU – och ett framväxande ekosystem av standarder och metoder för algoritmisk revision kommer att börja blomstra.”

Catherine Breslin, forskare inom maskininlärning, Storbritannien:
– Generativ AI har gjort stora framsteg i kvalitet under de senaste åren och börjar nu få nya användningsområden. Med den tillväxten följer ett ökat fokus på hur stora modeller tränas. Frågor kring webbskrapning och upphovsrätt till data har inte tydliga svar. Vissa konstnärer vars bilder används för att träna stora modeller har protesterat, och den första stämningen har lämnats in i samband med en generativ modell som ger upphov till datorkod. Utfallet av det här fallet kommer att få återverkningar för all generativ AI.

Avi Asher-Schapiro
Adam Smith
Rina Chandran


Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: Kajsa Sörman

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.