Är du rädd för att en robot ska ta ditt jobb?


Robotar som städar, skriver artiklar och löser avancerade tekniska problem har blivit möjligt tack vare artificiell intelligens. Frågan är om vi människor ens kommer behövas i framtiden. Vad tror du? Vi frågade fem personer i olika delar av världen.

Manar Yassin Mohamed, tandläkare i Kairo, Egypten

– AI har introducerat många framsteg inom tandvårdsområdet och det minskar flera av våra utmaningar. Resultaten för patienterna är också mer framgångsrika så det förbättrar våra tjänster. Men människor kommer till mig och uttrycker sin smärta och denna interaktion kommer alltid att kräva vår närvaro. Jag tror inte AI kan ersätta det så jag känner mig inte hotad. Samarbete mellan människa och teknik är avgörande för framtiden.

Gufram Ahmed, turistguide i Mumbai, Indien

– Jag vet inte så mycket om AI och robotar men jobbet som guide har redan förändrats mycket. Vi behövs inte lika mycket längre när alla turister får all information i sina telefoner. Vi tappar många kunder. Men samtidigt är det lättare att nå ut till människor online och marknadsföra sitt företag, så det är inte så illa. Jag är inte rädd för framtiden men det gäller att anpassa sig och vara flexibel för att hänga med i tiden.

Kose Sum, labbtekniker i Aweil, Sydsudan

– Jag jobbar som labbtekniker på sjukhuset och datorer är väldigt viktiga när vi analyserar testerna men människor är också viktiga. En dator kan inte möta patienter och se till att rätt resultat går till rätt patient. Vi gör fortfarande mycket dokumentation manuellt eftersom många här inte vet hur man använder datorer. Vi har arbetat på det här sättet länge och rutiner tar lång tid att ändra här.

Fabricio Estrada, poet i Tegucigalpa, Honduras

– Det är en mycket intressant fråga. Jag svarar gärna på den åt dig. Jag hoppas att 2023 blir ett bra år för din familj. (Detta är ett automatiskt svar från Android A.I.)

Serhii Maidanevych, projektledare i Kyiv, Ukraina

– Som projektledare är jag fortfarande inte orolig för att robotar ska ta mitt jobb, eftersom robotar eller AI ännu inte är tillräckligt avancerade för att kunna utföra en projektledares arbete. Men jag tror att automatisering och artificiell intelligens kommer att göra vissa jobb överflödiga. Här i Ukraina där vi är utsatta för en brutal rysk invasion ser vi hur också kriget förändrats genom tekniken. Till exempel med drönare.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.